Hagyományok Háza – módszertani napok (felhívás)

Módszertani bemutató napot és kézműves-konferenciát szervez a budapesti Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Hálózat szlovákiai irodája 2017. október 12-én és 13-án a Füleki Városi Művelődési Központban. 

A rendezvény célja, hogy bemutassák a néphagyomány – kiemelten a népi ének, a játék és tánc, illetve az élőszavas mesemondás – átadásának jó gyakorlatait, módszereit, és hogy tisztázzák a népi kézművességhez fűződő elméleti és gyakorlati kérdéseket.
Az október 12-i módszertani bemutató napon elsősorban műhelyfoglalkozásokon, előadásokon modellezik a Hagyományok Háza képzéseit és tevékenységét (népi ének, játék, tánc, élőszavas mesemondás), valamint tapasztalatcsere formájában szóba kerül a néphagyomány közvetítésének magyarországi és szlovákiai helyzete, illetve az oktatás lehetőségei. A szakmai közönség ízelítőt kap a néphagyomány különböző területeit komplexen ötvöző gyermekprogramokból is.
A rendezvény második napja egy kézműves-konferencia, amely során a szervezők és előadók fontosnak tartják megrajzolni a fejlődés irányvonalait, valamint felmérni a jelen állapotokat a népi kézművesség terén. A konferencia délelőtti szekciójának egyik pontjaként lehetőség nyílik arra, hogy előzetes jelentkezés alapján szlovákiai magyar kézműves szervezetek bemutassák tevékenységüket. A konferencia résztvevői igény szerint véleményeztethetik alkotásaikat a Hagyományok Háza szakelőadóival. A konferencia utolsó pontjaként tapasztalat- és véleménycsere formájában szóba kerül egy olyan szakmai szervezeti keret létrehozása, amely hatékonyan képviselné a felvidéki magyar kézművesek érdekeit szakmai és egyéb fórumokon.
Az eseményre a szervezők kimondottan a néphagyomány területén dolgozó szakembereket (pedagógusokat, közművelődési dolgozókat) és a kézművesség területén tevékenykedő egyéneket, társulásokat várják.
 
Az eseményen a részvétel ingyenes, azonban online regisztrációhoz kötött.
 
A jelentkezési határidő 2017. október 5.
 
_______________________________
Miről is szól a kezdeményezés? 
A Hagyományok Háza egész Kárpát-medencére kiterjedő szakmai, partneri hálózat kiépítésére készül. A tervekről az intézmény főigazgatóját és erdélyi munkatársait kérdezte az ErdelyiFigyelo.
 

_______________________________
RETRO:
 

https://www.youtube.com/watch?v=xEisqkpJMs8

Éjjeli őrjárat – Retro: 10 éves a Hagyományok Háza • Weiszer Alinda beszélgetése (2011)

Vendégek: Molnár Madarász Melinda, Beszprémy Katalin, Pávai István, Kelemen László, Sebő Ferenc, Mihályi Gábor, Kovács Gerzson Péter