Mesehősök a XXI. században

Miért mondunk meséket és mit tanulhatunk a mesehősöktől? Kádár Annamária, pszichológus, a Mesepszichológia című könyv szerzője a mesék erejéről a TEDxDanubia 2014 színpadán: az élet szerencsepróbáiról és útrakeléseiről. Kiderül, hogy a főszereplő nem tökéletes, de képes beismerni a kudarcait, mert tudja, hogy a hiba elengedhetetlen a fejlődéshez. A hősnek kreativitásra van szüksége, céltudatosnak, nyitottnak és bátornak kell lennie, így tudja beteljesíteni a maga meséjét.

A témának az ad aktualitást, hogy a 2017-es szegedi pszichológiai OTDK-n különdíjat nyert Kiss Tünde, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatója, aki nyolcalkalmas foglalkozássorozat keretében dolgozta fel Dr. Kádár Annamária érzelmi intelligencia fejlesztő meséit kisiskolás korú tanítványaival.

A gyerekek szorongásszintjét a foglalkozásokat megelőzően és a programsorozat végén Sarason-féle szorongásszintmérő skála segítségével mérte fel, és ennek alapján kimutatta, hogy a mesék szignifikánsan csökkentették a gyerekekben a szorongást.

Dr. Kádár Annamária Mesepszichológia című műve, amelyben az első tíz érzelmi intelligencia fejlesztő mese megjelent, 2012 legnagyobb példányszámban elkelt ismeretterjesztő könyve volt Magyarországon, 2013-ban pedig az olvasók szavazatai alapján elnyerte az Aranykönyv díjat. A könyv azóta már több egyetemen kötelező tananyag.

2014-ben megjelent a könyv folytatása, Mesepszichológia 2. címmel, amely ugyancsak nagy közönségsikert aratott, és újabb tíz mesével gazdagította az olvasókat. 2016-ban pedig Lilla és Tündérbogyó címmel napvilágot látott a mesék gyűjteménye, tíz vadonatúj történettel kiegészülve.

Dr. Kádár Annamária a Nyitott Akadémia egyik legnépszerűbb előadójaként járja az országot kitűnő előadásaival, és ősszel megjelenő új könyvén dolgozik, melyet Kerekes Valéria mesekutatóval, az ELTE oktatójával közösen jegyez.


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/08/mesehosok-a-xxi-szazadban/trackback/

Most itt van: Home // Egészség, ÉLETMÓD, Előadás, ESEMÉNY, Oktatás, VIDEÓK // Mesehősök a XXI. században

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma