Mesehősök a XXI. században

Miért mondunk meséket és mit tanulhatunk a mesehősöktől? Kádár Annamária, pszichológus, a Mesepszichológia című könyv szerzője a mesék erejéről a TEDxDanubia 2014 színpadán: az élet szerencsepróbáiról és útrakeléseiről. Kiderül, hogy a főszereplő nem tökéletes, de képes beismerni a kudarcait, mert tudja, hogy a hiba elengedhetetlen a fejlődéshez. A hősnek kreativitásra van szüksége, céltudatosnak, nyitottnak és bátornak kell lennie, így tudja beteljesíteni a maga meséjét.

A témának az ad aktualitást, hogy a 2017-es szegedi pszichológiai OTDK-n különdíjat nyert Kiss Tünde, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatója, aki nyolcalkalmas foglalkozássorozat keretében dolgozta fel Dr. Kádár Annamária érzelmi intelligencia fejlesztő meséit kisiskolás korú tanítványaival.

A gyerekek szorongásszintjét a foglalkozásokat megelőzően és a programsorozat végén Sarason-féle szorongásszintmérő skála segítségével mérte fel, és ennek alapján kimutatta, hogy a mesék szignifikánsan csökkentették a gyerekekben a szorongást.

Dr. Kádár Annamária Mesepszichológia című műve, amelyben az első tíz érzelmi intelligencia fejlesztő mese megjelent, 2012 legnagyobb példányszámban elkelt ismeretterjesztő könyve volt Magyarországon, 2013-ban pedig az olvasók szavazatai alapján elnyerte az Aranykönyv díjat. A könyv azóta már több egyetemen kötelező tananyag.

2014-ben megjelent a könyv folytatása, Mesepszichológia 2. címmel, amely ugyancsak nagy közönségsikert aratott, és újabb tíz mesével gazdagította az olvasókat. 2016-ban pedig Lilla és Tündérbogyó címmel napvilágot látott a mesék gyűjteménye, tíz vadonatúj történettel kiegészülve.

Dr. Kádár Annamária a Nyitott Akadémia egyik legnépszerűbb előadójaként járja az országot kitűnő előadásaival, és ősszel megjelenő új könyvén dolgozik, melyet Kerekes Valéria mesekutatóval, az ELTE oktatójával közösen jegyez.