A magyar fotográfia napja

A magyar fotográfia napjának megünneplését a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte. Ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia). Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagy gyűlésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. 

Louis Daguerre:Egy ritkasággyűjtemény darabjai (1837)
Louis Daguerre: Egy ritkasággyűjtemény darabjai (1837)

Vállas Antal rendes tag a nemzeti kaszinó Duna felé fekvő termeiben egybegyűlt társaságnak két, olajozás és égetés nélkül, általa készült Daguerre-féle fényképet mutatott be. Ezzel bizonyítva, hogy birtokában van mindannak a tudásnak, amellyel élethű képeket alkothat a világról.

A gyakorlati bemutatóról így számolt be az évkönyv: „… az academia’ költségein és számára bécsi opticus Plössl által készített daguerréotyppel a’ Dunát és a királyi várat vette fel, Daguerre’ eljárásában ibolyó helyett ibolyófestményt használván.”

A világ fejlődését alapvetően meghatározó találmány hírét először 1839. január 7-én hozták nyilvánosságra. (…) Közel egy év telt el, amíg a pesti közönség láthatott valódi fény-képeket (fém-képeket) – dagerrotípiákat – a Pesti műkiállításon, 1840 júliusában. 

Egressy Gábor(?):
Petőfi Sándor portréja (1844 v. 1845)
Egressy Gábor(?): Petőfi Sándor portréja (1844 v. 1845)

A fényképezés, a valóság minél pontosabb rögzítésének igénye vitte a fényképezés művészetét előbbre. Louis Daguerre és Nicéphore Niépce által kifejlesztett találmányt a francia kormány megvásárolta, majd „a felfedezést 1839. augusztus 19-én a világnak ajándékozták, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel. Ez a nap egyben a fotográfia megszületésének napja is.”

A következő évtizedekben rohamosan fejlődött a fotográfiák készítésének találmánya: 1861-ben James Clerk Maxwell bemutatta az első színes fotót, és William Fox Talbot megalapozta „a mai, a sokszorosíthatóságot biztosító negatív-pozitív eljárás”-t.

Néhány a sok világhírű magyar (vagy magyar származású) fotográfus közül: Robert Capa, André Kertész, Moholy Nagy László, Munkácsi Márton, Brassaï (Halász Gyula), Hoffmann Dezső, Stefan Lorant, Petzval József, Máté Bence és még sokan mások tettek szert művészetükkel és tehetségükkel világhírnévre és díjakra.

_____________________

Válogatás a Körmendi-Csák Fotográfiai Gyűjteményből. A KOGART Házban megrendezett fotókiállításról Kincses Károly fotómuzeológus és Csák Ferenc művészettörténész, a gyűjtemény tulajdonosa beszél. A Promontor Televízió felvételei.

_________

Fotó: A Magyar Fotográfia Napja a Kossuth Múzeumban, 2015