Megjelent Kerényi Éva kötete a gömöri fürdőkről

Megjelent Kerényi Éva fiatal rimaszombati történész kötete a gömöri fürdőkről. A könyv a régi idők „wellness” korszakába röpíti olvasóit: miként nyilvánult meg Gömörben a fürdőzés kultúrája, mennyire volt jelen a polgárok hétköznapjaiban a fürdő, s hogyan hatottak rá az országos trendek? Gömörben számos nagyszámú savanyúvíz-forrás, hévforrás, hideg és meleg gyógyvíz tört fel, fürdői a 19. századi regionális művelődéstörténet kulcsfontosságú színterei voltak, ásványforrásaik vegyi elemzései kivételes adottságokról és gyógyhatásokról adtak tanúbizonyságot. A „hattyúdalát hamar elzengő” miniszteri tulajdonú Ajnácskő-fürdő, a Valériáról híres Várgede, a világfürdővé váló Csíz, a „magyar Gastein” címet kiérdemlő Lévárt, a „magyar Ischlként” emlegetett Dobsina, a rögös utat bejáró püspöki Rozsnyó, a polgári mulatókertté avanzsált nagyrőcei fürdő vagy a családias Jolsva – valamennyi más-más kategóriát képviselt mind a megyén belül, mind pedig országos viszonylatban.

A kötet hasábjain megismerkedhetünk a gömöri balneológia jeles képviselőivel, a hazai fürdőpropaganda sokszínűségével, nyomon követhetjük egy-egy fürdőhely felemelkedését és hanyatlását, bepillantást nyerhetünk azok mindennapi életébe, ugyanakkor a gömöri polgárok megyehatáron túli legkedveltebb nyári desztinációit is nagyító alá vesszük. A letűnt „békebeli fürdővilág” emléke előtt tisztelgő kötet 2011 és 2016 között született, s ezen formában bátran tekinthető Gömörország első fürdőmonográfiájának.

___________

Gömöri fürdőhelyek a XIX. században. Kerényi Éva előadása, 2016:

A Duna Menti Múzeum dísztermében a régészet, helytörténet, néprajz, művészettörténet és rokon tudományok képviselői tartottak izgalmas előadásokat a Mérföldkövek XX. konferencián.

_______________

Kapcsolódó anyagok:

„Fürdőélet a 19. századi Gömörben” – beszélgetés a szerzővel a Pátria Rádióban

_______________

A kötet borítója:

Kerényi Éva kötetének borítója


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/07/megjelent-kerenyi-eva-kotete-a-gomori-furdokrol/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Helytörténet, Konferencia, VIDEÓK // Megjelent Kerényi Éva kötete a gömöri fürdőkről

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma