A közterek klasszikusa, Zala György

80 esztendeje hunyt el Zala György szobrászművész (1858–1937). Alkotásaira a külső mozgalmasság, a belső túlfűtöttség, a szobrászat mesterségének pontos ismerete és magabiztos arányérzék jellemző.

 A Zala György életművét bemutató kiállítás különös hangsúlyt fektet a művész Hősök terének arculatát meghatározó alkotótevékenységére. Zala György 1858-ban született Alsólendván. Reálgimnáziumban érettségizett, majd a Mintarajziskolában folytatta tanulmányait. Később bécsi és müncheni mesterek mellett dolgozott. A kor divatos, allegorikus jelképrendszert használó ábrázolásmódját kiváló mintázó készséggel párosította.

Jelképrendszere alapjául a görög-római kultúrát és művészetet választotta a historizáló felfogás szellemében, ennek nagyrészt kész eszköztára pedig – egyértelmű utalásaival az elterjedt klasszikus műveltségre is alapozva – további összefüggések kidolgozásában segítette. 1884-től itthon alkot. A Fiatal anya síremléke (Mária és Magdolna alakjával) című munkájával komoly sikert arat, felfigyelnek munkásságára, és számos jelentős megbízást kap (aradi Szabadság-szobor, budavári Honvéd-szobor, majd később a Millenniumi emlékmű). A hazai szobrászat létrejötte első szakaszában mindenekelőtt a közösségi érdekű művek megvalósulását szolgálta.

Amikor az arisztokrácia mellett megerősödött a szükséges anyagiakkal és igényekkel rendelkező társadalmi réteg, a nagypolgárság, a portré, az arckép műfaja iránti kereslet is megnövekedett, legyen szó akár reprezentatív, akár intim képmásról. Zala e téren is kiváló teljesítményt nyújtott, számos portrét mintázott. Legszebb művei az 1880-as évek második felétől a századfordulóig készültek. (Ferenc József, Erzsébet királyné, Deák Ferenc). Zala György, akiről Elek Artúr azt írta, hogy „nagy tehetség, csak nem jó korban született”, mindenben a klasszikust, az időtlent, a változatlant, az örök érvényűt kereste. A kiállításhoz kísérő kiadvány készült Szatmári Gizella gondozásában. (Forrás: Műcsarnok)

________________

A lendvai várban 1986-ban hozták létre a Zala György-emlékszobát, ahol állandó kiállítás mutatja be Zala György munkásságát. A látható alkotások másolatok, melyeket a lendvai nemzetközi művésztelepen Lipovics János iparművész-szobrász irányításával, a múzeum munkatársainak közreműködésével, szobrászok segítségével öntötték bronzba.