A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjai

Szombat este véget ért a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, a magyar animációs szcéna kétévente megrendezett nagy házi mustrája.

Az idei fesztivált a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) egyik diplomafilmje nyerte, amely idén a világ legrangosabb animációs fesztiválján, Annecyben is versenyzett, Wunder Judit Kötelék c. alkotása.

A film egy magányos nő és egy fekete macska között szövődő szerelmet mutat be, illetve ennek hiányát:

„A nő magánytól való félelme háttérbe szorít mindent, ami kiadná saját személyiségét, mert minden tevékenységét és gondolatát másnak rendeli alá – csak hogy ne legyen egyedül. A hatalmas, fekete macska a történet előrehaladtával egyre szimbolikusabbá válik, egy olyan illúzióvá, amit csak a nő tart fent magában, ezt az illúziót pedig továbbra is támogatva az ábrándjaival és tetteivel” – írta róla a Dot&Line, a legjobb magyar animációs szakblog.

Wunder Judit 2016-ban végzett a MOME-n, és ha éppen nem animációval foglalkozik, látványtervezőként dolgozik, többek között az Oscar-díjas magyar röidfilm a Mindenki stábját erősítette.

A legjobb rövidfilm díját az idén Oscar-közelbe került Bucsi Réka LOVE c. filmje kapta, míg a legjobb sorozatért járó díjat a Hunor című. Utóbbi Klingl Béla és Koós Árpád közös munkája, egy igazi magyar posztszocialita szuperhősről szól, és egyelőre a pilot epizód készült el belőle.

A legjobb alkalmazott animációt is egy MOME-s diák, Ertsey Donát Áron főcímanimációja nyerte el, ő Till Attila Tiszta szívvel c. filmjéhez készített főcímet. (Az alkalmazott animáció kategóriában videoklipek, reklámfilmek, főcímek versenyeznek.) 

A legjobb diákfilm A 13. királylány lett, amely a MOME mellett a másik animációs képzéssel komolyabban foglalkozó felsőoktatási intézmény, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatójának, Orosz Tinának a munkája.

A KAFF-on párhuzamosan egy európai nemzetközi versenyprogram is fut (10. európai animációs játékfilm és tv-film fesztivál), ennek fődíját a Kecskeméten is készült Vörös teknős nyerte el:

  • A legjobb egészestés játékfilm: A vörös teknős /Rendező: Michael Dudok de Wit
  • A legjobb televíziós sorozat: A nagyon hosszú vakáció /Rendező: Paul Leluc
  • A legjobb tv-speciál: Lázadó rímek 1. /Rendező: Jakob Schuh, Jaw Lachauer
  • Az Országos Diákzsűri díját megosztva kapta a Lázadó rímek 1. /Rendező: Jakob Schuh, Jaw Lachauer/, és a A levágott kezű lány/Rendező: Sebastien Laudenbach/.

Forrás: 444.hu