Emberrablás (Únos) – mától a mozikban

ÚnosValós történeten alapuló politikai thriller az Emberrablás. „Amikor 1989-ben utcára vonultunk, olyan államot kívántunk létrehozni, amelyben az igazság és a demokrácia az uralkodó, amelyben a rendőrség az állampolgárok érdekeit szolgálja. Nem sejtettük, hogy szolgálni ugyan fog – de csak a kiválasztottaknak. Ráadásul a maffiával kart karba öltve…”

A forgatókönyvíró-rendező, Mariana Čengel Solčanská szerint „Szlovákia modernkori története legnagyobb politikai bűntényének kivizsgálatlansága örök folt a demokráciánkon, azoknak az ideáljainknak a sárba tiprása, amelyek érdekében 1989 novemberében nem haboztunk szembeszállni a hatalommal.”

A történet azzal kezdődik, hogy Marta, az újságírónő a ház előtt egy nájlonszatyorban megtalálja a bátyja véres fejét… Akkor még nem sejti, hogy ez a bűntett csak apró részlete egy hatalmas kirakósnak, amelyet az ország hatalmasai játszanak. Nyomozni kezd, és az erőszak bűvös körében találja magát. A maffia praktikái, a titkosszolgálatok és a politikai játszmák ártatlan emberek életébe kerülnek.

A filmben központi helyet foglal el ifj. Michal Kováčnak, a köztársasági elnök fiának elrablása, a Róbert Remiáš halálát megelőző események. A mai bemutatón részt vesz Anna Remiášová, az áldozat édesanyja is. Michal Kováč özvegye egészségi állapota miatt marad távol.

Főbb szerepekben: Rebeka Poláková, Dano Heriban, Ingrid Timková, Milan Ondrík, Milan Mikulčík, Vladislav Plevčík, Maroš Kramár, Juraj Hrčka, David Hartl és Tomáš Hanák. 

 

További hasonló témájú videók