Elhunyt Hecht Anna pedagógus, karnagy

Hecht-AnnaElhunyt Hecht Anna pedagógus, karnagy. Idézzük fel emlékét, munkásságát az általa vezényelt kórusművel, saját hangján elmesélt emlékeivel a kórusmozgalom kezdeteiről. 

Értesítés: Hecht Anna temetése 2017. március 13-án, 14.30 órakor lesz a somorjai temetőben.

A Hecht Anna vezette somorjai Híd vegyeskar Bartók Bélára és Szíjjártó Jenőre emlékezve hangversenyt szervezett 2015. október 23-án a Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola koncerttermében. A Bátaszéki Pedagógus Kórus és a Híd vegyeskar együtt énekel. Vezényel: Hecht Anna • Szíjjártó Jenő: Esti hangulat Zsérén.

A somorjai Híd Vegyeskar az utóbbi 10 évben szerepelt itthon Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban, Pozsonyban, Pozsonypüspökin, Nyitrán, Nagyszarván, Sárosfán, Gútoron, Szemeten, Vásárúton, Nagymegyeren, Galántán, Királyréven, Komáromban és Rozsnyón.
A külföldi utazások és szereplések között maradandó élményt jelentett a 2002. évi hollandiai szereplés Leiderdorpban és Leidenben, ahol akkor már negyedik alkalommal vettek részt egyházzenei fesztiválon. Magyarországon Bátaszéken, Budapesten, Sárbogárdon és Szentgotthárdon az utóbbi 10 évben többször is szerepeltek, de felléptek Vajtán és Győrzámolyban is, valamint a csehországi Pacovban, Erdélyben Gyergyószentmiklóson és a Partiumban Nagyváradon.
A szlovákiai magyar kórusok háromévenként megrendezett versenyén, a Galántai Kodály Napokon 2002-től kezdve háromszor versenyeztek, 2005-ben aranykoszorús minősítést értek el. Ekkor versenyműsorukban többek között Kodály Zoltán: Békességóhajtás c. kórusműve és Bartók Béla: Négy szlovák népdal c. vegyeskara is szerepelt. Hecht Anna a kórus karnagya.

A Szíjjártó Jenő zeneszerző, karnagy, népzenegyűjtő, kórusszervező életéről és munkásságáról készült egyórás portréfilmünk, a Zene és lélek – Életképek Szíjjártó Jenő zeneszerzőről egyik emlékezője is volt.

A filmben Hecht Anna a 11. perc táján szólal meg:

 

 

További hasonló témájú videók