Vidám Holi ünnepet, India!

Holi - a színek fesztiváljaMa kezdődik Indiában a tavasz a hindu Holi ünneppel, vagyis a színek fesztiváljával, amely Phalguna hónap utolsó teliholdas napjára esik. A fesztivál hagyományai India egyes pontjain eltérnek egymástól, de a legtöbb helyen 5 napig ünneplik. Az ünnep kezdetén máglyát raknak a télen felhalmozódott gyúlékony anyagokból, hogy így űzzék el a rossz szellemeket, negatív emlékeket. Ezeknek jelképeként a tűzbe vetik egy démon, Holika képmását, vagy bábuját is. A tűzből visszamaradt parázzsal szent tüzeket gyújtanak, a hamuval pedig – áldásként – megjelölik a résztvevők homlokát. 

A hagyomány szerint Rádhá volt az első, aki – Krisna szeretőjeként – megfürödhetett a színekben. Az iránta való tisztelet kifejezéseként az ünneplők gyakran az ő szobra előtt énekelnek.

A fesztivál egyik új szokásává vált a Phalguna Poornima, vagyis telihold éjjelén, máglyaként elégetik a tél során az otthonokban felhalmozódott gyúlékony anyagokat, jelezvén a hűvös napok elmúlását, valamint a forró nyári időszak közeledtét. Miután az emberek máglyával űzik el a gonoszt, porfestékkel, színes festékes vízzel locsolják egymást – így emlékeznek Krisna cselekedeteire. A fesztivál az újjászületést jelképezi és a jó győzelmét a gonosz felett.

https://youtu.be/2AwPXBqh6sU

Ez az ünnep, mint sok más is már, világhódító útra indult. India után egy videón keresztül Amerikába érkezünk, az ottani Színek Ünnepére:

…és Londonba: