Meghalt Al Jarreau dzsesszénekes

Al JarreauAlwin „Al” Lopez Jarreau hétszeres Grammy-díjas amerikai dzsesszénekes az egyetlen énekes volt a világon, aki három különböző műfajban – jazz, pop, r&b – megkapta a Grammy-díjat.

Hetvenhat éves korában egy Los Angeles-i kórházban érte a halál, ahová a hét közepén szállították kimerültség miatt.

Gyerekkorától kezdve énekelt, előbb egyházi eseményeken, de karrierje csak 35 éves korában indult be, előtte pszichológusként végzett és egy rehabilitációs központban dolgozott. Krédója a másokon való segítés volt, a második helyen a zene állt.

A művészt egyedülálló stílusa, újító megoldásai tették elismert előadóvá, ő volt az első énekes, aki három kategóriában (dzsessz, pop és rhythm and blues) is megkapta az amerikai lemezakadémia díját.

1985-ben ő is énekelt a sztárkórusban a We Are the World felvételén, és az ő hangján szólalt meg A simlis és a szende című tévésorozat főcímdala.

„Milwaukee-ban egy magyar férfi, Zimber László indított el. Tanított, lemezeket adott, zongorázott, én meg énekeltem. Tőle kaptam azokat a lemezeket, amelyek alapvetően alakították a zenei érdeklődésem. Miles Davis, Stan Getz, John Hendricks, Nancy Wilson, Johnny Mathis, Frankie Laine, Perry Como tettek rám meghatározó hatást akkoriban, és ezeket a lemezeket mind tőle kaptam” – mondta egy 2007-es interjújában.

1981-ben, több sikeres jazzlemez után áttért a popra, ami az igazi hírnevet hozta el a számára: a We’re in This Love Togetherrel a legjobb popénekesnek járó Grammyt is besöpörte.