Hazai siker a The Beverly Hills Screenplay Contesten

Zdenka Studenková a Leni pozsonyi előadásábanHazai siker a IV. The Beverly Hills Screenplay Contest nemzetközi forgatókönyv-versenyen: a dobogó mindhárom helyét szlovák alkotók foglalták el.

A verseny szorosan kötődik a színházi élethez és a filmiparhoz, küldetése fiatal, tehetséges forgatókönyvírók felkutatása. A Leni sikerét a hazain kívül egy cseh, egy szerb és egy macedóniai bemutató előzte meg, küszöbön áll a lengyel és a spanyol bemutatója, de Izraelből is érdeklődnek már iránta. Zdena Studenková a hazai bemutatóban nyújtott alakításáért megkapta a DOSKY legjobb női alakításért járó díját.

A Leni egy fiktív történet a művész felelősségéről, arról, hol húzódik a határ egy ártalmas ideológia eltűrése, kiszolgálása, illetve a művészetével való népszerűsítése között. Főszereplői az amerikai Johnny Carson moderátor és „Hitler rendezője”, Leni Riefenstahl, aki 1974-ben Carson show-jába hivatalos Afrikáról szóló új fotóalbumával… A kérdés: mennyiben felelős a művész a korért, amelyben alkot?

Peter Scherhaufer első darabja szlovák nyelven íródott, a másik, helyezést elért műve már angolul. Mindkettő nyert már díjakat.

  1. helyezés: Valeria Schulczová-Roman Olekšák: Leni (SND)
  2. helyezés: Peter Scherhaufer: Rukojemníci
  3. helyezés: Peter Scherhaufer: Seven Days Delay

Bővebben ITT.