Elhunyt Berek Kati

Berek KatiÉletének 87. évében, hosszan tartó betegség után vasárnap elhunyt Berek Katalin, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A főiskola elvégzése után a Nemzeti Színházhoz szerződött, melynek 18 éven át volt rendes tagja. 1970-ben Gyurkó László íróval és Szigeti Károly koreográfussal megalapította a 25. Színházat, ahol 1974-ig dolgozott. 1974 és 1985 között újra a Nemzeti Színházban játszott. 2002-ben egy szerep erejéig visszatért, az új Nemzeti Színház nyitóelőadásán Madách Imre Az ember tragédiájában a Föld szellemét alakította.

1985-től a győri Kisfaludy Színházban játszott, ahol elhalmozták szerepálmokkal: a Csárdáskirálynő című Kálmán Imre-operett Cecíliáját is eljátszhatta, Madách Tragédiájában pedig nő létére ő alakíthatta Lucifert. 1991 és 1993 között a kecskeméti Katona József Színházban lépett színpadra, ahol megkapta többek között Orbánné parádés szerepét Örkény Macskajáték című drámájában.

Számos filmben szerepelt, az István, a király című rockopera bemutatóján, 1983-ban a címszereplő anyját, Saroltot alakította. Kiváló versmondó is volt, legtöbbször József Attila, Nagy László és Weöres Sándor műveit szavalta. Latinovits Zoltán letérdelt, és kezet csókolt neki, miután hallotta előadásában Nagy László Menyegző című költeményét. Irodalmi lemezei is megjelentek, a Sebő együttessel Játszani is engedd címmel közös zenei albumot adott ki.

Munkabírása legendás volt, nem kímélte magát azt követően sem, hogy szívinfarktusa volt. 1993-ban nagy szerepálma, Az öreg hölgy látogatása című darab főszerepére készült, amikor súlyos agyvérzést kapott. Nagyon súlyos állapotban került kórházba, jobb oldala teljesen lebénult, nem tudott beszélni, egy ideig nem is látott. Több éves távollét után visszaküzdötte magát a színpadra.

Betegsége után egy évvel egy szöveg nélküli szerepben, az Esztergomi Várszínház A szentek kútja című előadásában néma koldusasszonyként lépett színpadra, majd Lorca Vérnász című drámájában kapott 15 mondatos szerepet az Új Színházban. 2006-ban a Thália Színházban lépett utoljára színpadra a Nénikém meg én című darabban.

1957-ben és 1963-ban Jászai Mari-díjat, 1973-ban Kazinczy-díjat kapott. 1970-ben érdemes művész, 1988-ban kiváló művész, 2000 augusztusában a Nemzet Színésze cím első 12 tulajdonosának egyike, 2007-ben pedig Örökös Tagja lett a Halhatatlanok Társulatának.
(Forrás: femina.hu)

 

További hasonló témájú videók