Aki megváltoztatta a világot

Thomas Alva Edison

170 éve született Thomas Alva Edison amerikai elektrotechnikus, üzletember, feltaláló; születésnapja Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok elnökének 1983-as deklarációja óta a Nemzeti Feltalálók Napja az USA-ban.

A Menlo Park varázslója számos találmány kiötlője volt. A legszorgalmasabb feltalálónak tartják, mivel 1093 szabadalom kapcsolódik a nevéhez. Nem mindegyik találmánya teljesen új, néhányat munkatársai ötleteiből fejlesztett tovább. Volt olyan négyéves időszaka, amikor 300 találmányt jelentett be, vagyis ötnaponta egyet.

A nevéhez fűződik a Motion Picture Patents Company cég létrehozása is, mely a kor 9 legnagyobb filmstúdiójának tömörüléséből született meg (közismert nevén az Edison Trust). Hangosfilmmel is kísérletezett. Azért lett a filmgyártás későbbi központja Hollywood, mert Edison cégének monopolhelyzete miatt az alakuló filmstúdióknak nyugatra kellett költözniük, saját birodalmuk létrehozására.

1940-ben a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió két filmet is készített az életéről: A Young Tom Edisonban Mickey Rooney, az Edison the Manben Spencer Tracy alakította a feltalálót.


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/02/aki-megvaltoztatta-a-vilagot/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Évforduló, NAGYVILÁG, TECH, Tudományos felfedezések, VIDEÓK // Aki megváltoztatta a világot

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma