Tavaszi szél vizet áraszt… – Zsibrice Hagyományőrző Csoport

Zsérei Zsibrice hagyományőrző csoportZsére község népzenéje, népdalai Bartóknak és Kodálynak köszönhetően az egyetemes magyar kultúra részévé váltak. Az éneklés szeretete, a hagyományok tisztelete késztette még a 70-es évek elején lakosaink egy részét arra, hogy Simek Viktor vezetésével énekkart alapítsanak. Ők voltak azok, akik először vitték színpadra a zsérei lakodalmast és a sárdózást. Simek Viktor neve mellett azonban meg kell említenünk még Vanyo Gergely bácsi nevét is, aki sajnos már nincs közöttünk, de az ő lelkes munkájának is köszönhető, hogy nem merültek feledésbe községünk népszokásai. Az ő munkásságuknak köszönhetően vált lehetségessé 1977-ben tévéfelvételt készíteni a zsérei sárdózásról, ami az egyedüli még élő népszokásunk azóta is. Ebben már segédkezett Maga Ferenc is, aki aztán 1986-ban gyűjtései alapján színre vitte a legénybíró-választást. Az ő segítőtársai Bencz György és Bús József voltak, akik sajnos fiatalon, egy év leforgása alatt hunytak el, hagytak itt bennünket.

1987-ben már a járás legjobb folklórcsoportjai közé tartozott a Zsibrice Hagyományőrző Csoport, így meghívást kapott a Zselízi Országos Népművészeti Fesztiválra. Ettől kezdve a csoport sikert sikerre halmozott.

Maga Ferenc feldolgozásában előadták a lakodalmason, a sárdózáson és a legénybíró-választáson kívül a tollfosztást, a legénycíhelést és a Szent Iván-napi tűzugrást. Képesek voltak egész estét betöltő műsort előadni, amire úgy gondolom, kevés példa volt és van.  A hazai fellépések mellett a csoport tagjai gyakran szerepeltek külföldön, több éven keresztül résztvevői voltak a budapesti Szent István- napi rendezvénysorozatnak, ahol a Budai Várban napi több előadást is tartottak. Itt érte őket az a megtiszteltetés, hogy a Mátyás-templom előtti színpadon való szereplés közben üdvözölte a csoport tagjait II. János Pál pápa, aki éppen akkor Budapesten tartózkodott. Szent István-napi rendezvényen jártak több alkalommal Bécsben is, a Szent István dómi istentisztelet után itt is többször felléptek. Külföldi útjaik közül azonban a legemlékezetesebb a romániai Mákófalván eltöltött 3 nap volt. (Zsére község honlapja)

__________________

A Tavaszi szél vizet áraszt… országos népdal- és népzenei versenyt 2016. november 26-án tartották a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Művelődési Központban, a Minority Polgári Társulás szervezésében. A díjkiosztón a magyarországi KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) minősítését is átvehették a versenyzők az arany, ezüst, illetve bronzsávos besorolás mellett.

További hasonló témájú videók