Tavaszi szél vizet áraszt… – Rozmaring Éneklőcsoport

Bacskai Rozmaring ÉneklőcsoportBodrogközi és Ung-vidéki dallamok a bacskai Rozmaring előadásában. A Királyhelmec közelében található község Rozmaring Éneklőcsoportjának elődje 1982-ben alakult a helyi Nőszövetség és a Vöröskereszt vezetőségének kezdeményezésére. 

A csoport akkor a Menyecske Éneklőcsoport nevet viselete, vezetője 1989-ig Bucsay László tanító volt. 1991-ben az együttes tevékenységét Kosztyu Bertalanné újította meg, aki a hagyományőrző csoportot 1999-ig vezette. A csoport – melyet ezután kilenc évig Kiss Magdolna irányított – 2000-ben vette fel a Rozmaring nevet, majd Vígh Katalintól 2010-ben Kocsis Alica vette át a stafétabotot. Fő küldetésüknek a hagyományápolást, a magyar népdalvilág kincseinek a megismerését, megőrzését, ápolását, valamint továbbadását tekintik. A lelkes tagokból álló éneklőcsoport különböző világi és egyházi rendezvényeken lép fel rendszeresen, de a hazai és a határon túli fesztiválokon és népzenei versenyeken is többször képviselték már szülőfalujukat. 2006-ban például részt vettek a Tavaszi szél vizet áraszt országos népdal- és népzenei versenyen, melyen bronz minősítést szereztek. Az elmúlt években felléptek egyebek mellett Gombaszögön, Pálházán, Füzérradványban, a Kisgéresi Pincenapokon, a Nagytárkányi Libagalibán és az ottani pálinkafőző-versenyen, valamint a kisráskai Tasnády-napokon is. 2008-ban Bacskában Újra szól az ének a malomnál címmel nagyszabású rendezvényt szerveztek, majd több fellépéssel öregbítették falujuk hírnevét. A csoport főleg bodrogközi népdalokat ad elő, de énekel Ung-vidéki, palóc, lukai, mezőségi népdalokat és virágénekeket is.

A Rozmaring Éneklőcsoport – illetve Bacska község – 2015 őszén egy érdekes rendezvénynek is a házigazdája volt – a Rozmaringok 4. Országos Találkozójának, melyen nyolc, a térség különböző településén működő, Rozmaring nevet viselő kórus vett részt. Az ötletet, hogy találkozni lehetne a többi hasonló nevet viselő együttessel, néhány évvel ezelőtt a farnadi Rozmaring Asszonykórus tagjai vetették fel. Nagy Ella kutatását követően 2009-ben meg is rendezték az első összejövetelt, majd Abaújszina és Felsőszeli volt a házigazda, 2015 szeptemberében pedig a találkozó megrendezését a bodrogközi község vállalta. A kétnapos esemény – melyen a résztvevők a régió történelmi nevezetességeihez is ellátogattak – nagy sikerrel zárult, melynek végén a nagyölvediek bejelentették, hogy a csoportokat a következőkben ők látják vendégül. Kocsis Alica tájékoztatása szerint a Csemadok területi választmányának és a község vezetésének támogatását is élvező együttes heti egy alkalommal tart próbákat a helyi magyar iskola épületében, és folyamatosan készül az újabb fellépésekre. A szűkös anyagi lehetőségek ellenére szeretnének minél több helyen közönség elé állni, hogy a zeneértő és -szerető közönséggel együtt élvezzék a közös éneklés örömét. Nagy terveket azonban nem dédelgetnek, a csoportvezető szerint már azt is komoly sikerként könyvelnék el, ha a nagy múltra visszatekintő csoport az elkövetkező években is folytatni tudná az elődök munkáját. (Szöveg forrása: Új Szó Online)

__________________

A Tavaszi szél vizet áraszt… országos népdal- és népzenei versenyt 2016. november 26-án tartották a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Művelődési Központban, a Minority Polgári Társulás szervezésében. A díjkiosztón a magyarországi KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) minősítését is átvehették a versenyzők az arany, ezüst, illetve bronzsávos besorolás mellett.

További hasonló témájú videók