Tavaszi szél vizet áraszt… – Fehér Akác Asszonykórus

Fehér Akác AsszonykórusFehér Akác Asszonykórus, Tardoskedd • A csoport 1993-ban alakult oly módon, hogy a már működő Rozmaring nyugdíjas vegyeskarból kilépett négy énekes asszony Varga Katalin vezetésével.

„Kati néni, a Csemadok alapszervezet sokéves aktivistája úgy látta jónak, ha ennek a szervezetnek különálló hagyományőrző asszonykórusa lenne. Egy év alatt a létszám 12-re dagadt.
Az első tizenkét asszony névsora belépésük sorrendjében:
Vargáné Csányi Katalin, Balázsné Boros Katalin, Bédiné Tóth Valéria, Bugyikné Szikora Teréz, Dózsáné Bíróczi Mária, Pálné Major Júlia, Vasné Tóth Erzsébet, Labainé Vanya Marti, Vaňáné Bugyík Teréz, Baráné Szevecsek Márta, Bogdányné Sztracsár Katalin, Mojzesné Szalay Erzsébet.
Az asszonykórus megalakulása után többnyire a helybeli kultúrműsorokon vett részt, később egy komáromi hagyományőrző rendezvényen való sikeres szereplésen felbátorodva az asszonyok jelentkeztek hagyományőrző versenyekre, fesztiválokra is. Átlagos szereplések után l999-ben a Bíborpiros szép rózsa vetélkedő járási fordulóján Nagykéren a zsüri elnöke – Ág Tibor – hívta fel a csoport figyelmét a tardoskeddi dudanótákra. Közismert dolog, hogy minden dalkör saját szűkebb hazájának dalait tudja leghitelesebben saját tájnyelvén megszólaltatni és ezt szakmai körökben nagyon elismerik. Így történt ez esetünkben is. Sokáig érleltük a DUDA-NÓTÁK csokrot, míg 2002. május 11-e meghozta az áhított sikert. Ekkor zajlott Pozsonyban a Szlovák Rádió hangversenytermében a Tavaszi szél vizet áraszt országos népzenei vetélkedő 31 szólista és csoport részvételével. Együttesünk a dudanóták felelevenítéséért egyszeriben a legrangosabb díjakban részesült: ARANY PÁVA minősítésben, ami akkoriban felsőfokú elismerésnek számított, NÍVÓDÍJBAN, amit a Szlovák Rádió Magyar Szerkesztősége adományozott, A Muravidéki Magyar Rádió és a Magyar Nemzetiségi Intézet különdíjában, ami egy meghívás volt Muravidékre /Szlovénia/ a 2002. évi Szent István Találkozóra.” (Tardoskedd község honlapja)

__________________

A Tavaszi szél vizet áraszt… országos népdal- és népzenei versenyt 2016. november 26-án tartották a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Művelődési Központban, a Minority Polgári Társulás szervezésében. A díjkiosztón a magyarországi KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) minősítését is átvehették a versenyzők az arany, ezüst, illetve bronzsávos besorolás mellett.

További hasonló témájú videók