Tavaszi szél vizet áraszt… – Árvalányhaj népdalkör

Árvalányhaj népdalkörBodrogközi dalok • Az Árvalányhaj a Bodrogköz talán legismertebb népdalköre. 2001 februárjában alakult Királyhelmecen Juhász Anna vezetésével, majd csatlakozott hozzá az együttes másik vezetője, Berta Ludmilla.

A tagok egy része már a valamikori bútorgyárban működő kórusban is énekelt, vagyis a sikeres produkciókhoz elengedhetetlen összhang megtalálása nem volt nehéz. Ekkor az énekesek fehér blúzban és fekete szoknyában léptek fel, mivel nem volt még egységes viseletük. Első bemutatkozásukra a kisgéresi pincéknél került sor a Csemadok által rendezett kulturális fesztiválon. Ebben az évben még egy fellépésük volt Budapesten, a Ferenc-napi búcsún. 2002-ben a népi viselet kérdése megoldódott, amikor a helyi szakközépiskolában az akkori önkormányzat támogatásával megvarrták a ruhákat. Abban az évben két alkalommal lépett fel a csoport, mégpedig Brezinán, a Falusi népi csoportok találkozóján, majd Sárospatakon, a Nemzetközi népdalkörök és kórusok találkozóján.

Az éneklőcsoport 2003-ban szánta el magát először arra, hogy megmérettesse tudását, a Bíborpiros szép rózsa népdalvetélkedőn imregi lakodalmas dalokat adtak elő, és bekerültek az országos döntőbe. A versenyt megelőzően részt vettek Tállyán a Kárpát-medencei szomszédolás rendezvényen. Egy évvel később újabb sikeres külföldi versenyek és szereplések következtek, és a csoport új tagokkal is bővült. 2005-ben az énekesek elérkezettnek látták az időt egy új népviselet beszerzésére, melynek költségeit maguk állták, a ruhák megvarrását pedig Pócsik Ilona vállalta.

Ebben az évben az Árvalányhaj éneklőcsoport kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy megnyissa a 47. gombaszögi országos kulturális fesztivált. Részt vettek a Csemadok által rendezett kulturális fesztiválon a kisgéresi pincéknél, és bejutottak a Bíborpiros szép rózsa verseny országos döntőjébe. Ugyanakkor a csoport tagja lett a Seprődi János Kórusszövetségnek, ami lehetőséget adott külföldi szereplésekre is. A fellépések a Pál-napi népdalkörök és kórusok találkozóján való részvétellel folytatódtak Pálházán, majd a Dallal a nemzetért népdalkörök találkozója következett Romániában, Erdőcsinádon.

Fennállásuk ötödik évében a Tavaszi szél vizet áraszt országos népzenei vetélkedőn imregi dalokat adtak elő, a csoport itt döntős lett. A Bíborpiros szép rózsa versenyen bélyi dalokkal jutottak döntőbe. A Hlase moj, hlase moj című rendezvényen egyedüli magyar csoportként vettek részt Rozsnyón, ahol bronz fokozatot kaptak, valamint Berta Ludmilla szólistaként ezüst fokozatot nyert el.

Ebben az évben újabb hazai és külföldi sikerek következtek, majd egy évvel később, Furik Rita segítségével újabb fellépőruhát készíttetett számukra a királyhelmeci önkormányzat. Az ezután következő időszakban számtalan helyen álltak közönség elé, és egyre-másra halmozták a hazai és külföldi szakmai elismeréseket: egyebek mellett Nagykaposon, Pálházán, Ladmócon, Kisgéresben, Cigándon, Bodrogszerdahelyen, Csókán, ahol KÓTA kiváló minősítési fokozatot értek el, Kassán, Lukanényén, Bélyben, az ukrajnai Técsőn és a magyarországi Sárrétudvarin is.

2010-ben a csoport a Tavaszi szél vizet áraszt verseny országos döntőjén, Dunaszerdahelyen arany fokozatot és KÓTA aranysávos minősítést kapott. Két évvel később Egerben a legjobb felvidéki kórus díját nyerték el, 2014-ben Dunaszerdahelyen egy újabb arany fokozat, majd tavaly a Ködellik a Mátra minősítőn még egy következett. A csoport tagjainak tevékenységét Királyhelmecen is elismerték, amikor megkapták a Város Polgármesterének Díját. Berta Ludmilla elmondta, a sikerek egyik titka az, hogy a csoport mindig tiszta forrásból merít, azaz az autentikus magyar népdalkincs részét alkotó dalokból állítja össze programját. Repertoárjuk főleg régióbeli dalokból áll, de szívesen éneklik más tájegységek dalait is, az évek során adtak már elő bélyi, kövesdi, imregi, alsó-bodrogközi és palóc dalokat is. Eddigi fennállásuk során több hanghordozón is hallhatók voltak dalaik, legutoljára a Királyhelmec nevének első írásos említése 700. évfordulója alkalmából kiadott Helmeci mozaik című albumon szerepeltek. (Forrás: Új Szó Online)

__________________

A Tavaszi szél vizet áraszt… országos népdal- és népzenei versenyt 2016. november 26-án tartották a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Művelődési Központban, a Minority Polgári Társulás szervezésében. A díjkiosztón a magyarországi KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) minősítését is átvehették a versenyzők az arany, ezüst, illetve bronzsávos besorolás mellett.

További hasonló témájú videók