Sir Sandford Fleming, a bélyeg és a világóra

canada-stamp190 éve született Sir Sandford Fleming (1827–1915) skót származású kanadai mérnök, feltaláló. Ő volt az, aki 1876-ban javasolta az időzónák (mai napig használatos) bevezetését az egész Földre kiterjedően. 

3_pence_beaver_stamp1
A 3 penny értékű hódos bélyeg

Nevéhez fűződik az első kanadai bélyeg (erre emlékeztet ma a Google Doodle). A mai fogalmaink szerinti Kanada nem is létezett – hiszen csak 1867-ben egyesültek az észak-amerikai brit tartományok –, amikor a sokoldalú Sandford Fleming megalkotta az első kanadai bélyeget.
Akkoriban minden bélyeg az uralkodót ábrázolta, el lehet képzelni hát a megrökönyödést: a korona és a királynő monogramja (VR = Victoria Regina) alatt egy hód képe foglalja el a középső részt, a tervező szerint a kanadai nép szorgalmát, leleményességét és kitartását jelképezve.
Errefelé később történt még ennél is faramucibb eset bélyegügyben. 1860-ban Új Brunswick postamestere, Charles Connell az ötcentes bélyegen önhatalmúlag lecserélte a királynőt és a saját arcmását biggyesztette a helyére. Ebbe aztán sajnálatosan bele is bukott, az inkriminált bélyeget pedig (szinte) mind bevonták.
A vöröses színű, nem fogazott 3p azaz 3 penny értékű hódos bélyeg azonban az 1851. április 23-i kiadása után használatban maradt, és noha nagyszerű újításképpen a hátoldala enyvezett volt, nem ragadt igazán jól. A piacon manapság egy kiváló állapotban lévő példány akár 34 000 dollárt is érhet.

Sir Sandford Fleming többek között a CPR vasúthálózat tervezője, jeles kartográfus, a kanadai tudományos akadémia alapító tagja, az egységes időzónák bevezetésének utóbb lovaggá ütött élharcosa is volt.

Skóciában született, 1845-ben (17 évesen) kivándorolt David ​​bátyjával együtt Ontarióba. Quebec, Montreal, Kingston után végül Peterboroughban, a rokonaiknál telepedtek le. 1855-ben már a kanadai északi vasútvonal főmérnöke volt. Az addig szokásos fahidak helyett a vasútvonalakon következetesen acélhidakat tervezett. Kanadában számos iskola viseli a nevét.

https://youtu.be/0MWhA_kYg8Y