Meghalt Zentai Anna Jászai Mari-díjas színművésznő

Zentai AnnaZentai Anna mozgékony, derűs figurák megformálójaként vált ismertté és népszerűvé. Híres volt arról, hogy sugárzó derűvel, magával ragadó lendülettel és egészséges humorral alakította szerepeit. Kiváló szubrett, illetve naiva-primadonna volt, gyakran vendégszerepelt a Magyar Állami Operaházban és külföldön, rádióoperettek főszerepei is fűződnek a nevéhez. Sokoldalúságát magyarnóta-énekesként is bizonyította. Természetes eleganciáját, vidám személyiségét sok kollégája csodálta.

Sajtóértesülések szerint a színésznő január 24-én halt meg, de a halálhírt csak most jelentették be.

Zentai Anna 1924-ben született Budapesten. A Színművészeti Akadémián 1942 és 1946 között Makay Margit és Lehotay Árpád tanítványa volt. A színiakadémia elvégzése után, 1946-ban a Szegedi Nemzeti Színházhoz került, ahol egyaránt játszott prózai szerepeket, operettet és operát. 1950 és 1979 között a Fővárosi Operettszínház tagja volt, később szabadfoglalkozású művészként dolgozott.

Az Operettszínház a honlapján azt írja róla, hogy egyebek mellett A Csárdáskirálynő Stázijaként és Cecíliájaként, de a Csínom Palkó Éduskájaként is felejthetetlen alakítást nyújtott.

Bár visszavonulása után is többször kérték fel szerepekre, ő tartotta magát fogadalmához, hogy nem lép többé színpadra, mert azt szerette volna, hogy a nézők a legjobb formájában emlékezzenek rá.

Munkásságáért 1957-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1968-ban pedig érdemes művész címet kapott. 2009-ben Zentai Annát a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

______________________________________
Részlet Szirmai Albert Mágnás Miska c. operettjéből.

_____________
Zentai Anna énekel – Kálmán Imre Zsuzsi kisasszony c. operettjéből.