Teleki Sámuel, az Afrika-kutató

teleki-samuel-kunyho-afrika-headEzen a napon született a leghíresebb magyar Afrika-kutató, Teleki Sámuel. Nevét nemcsak a magyar tudományos világ őrzi, de néhány általa először leírt növény, sőt egy vulkán is. Dédapja Erdély kancellárja, 

ötvenezer könyvet számláló gyűjteményét adományozta az országrésznek, ezzel alapítva meg a marosvásárhelyi Teleki Tékát. Számos tudományos értékkel gazdagodott a világ Teleki utazásainak köszönhetően. Eltűnt Afrika „fehér foltjainak” jelentős része. Megdőlt az a nézet is, hogy a vulkáni tevékenységet a tengervíz behatolása okozza a forró magmába, hiszen a Teleki-vulkán a kontinens szárazföldi területén található. A kutató útja bebizonyította, hogy nem létezik az úgynevezett Hold-hegység, amelyet a nagy tavak és Abesszínia között feltételeztek abban a korban. Hetvennyolc növény-, három kaméleon- és pókfajt fedeztek fel, köztük két növényfaj Teleki nevét viseli: Senecio telekii, Lobelia telekii. Számtalan tárgyi emléket hoztak haza Afrikából, ebből 338 a Néprajzi Múzeum gyűjteményét gazdagítja. Az első néprajzi feldolgozások is ekkor születtek a burkunedzsi, resiat, szuk, turkana törzsről.

https://youtu.be/YFLMTVx4b8I

Az expedíció Teleki Sámuel afrikai expedíciójának 100. évfordulója alkalmából indult útnak 1987. december 17-én. Az expedícióról két könyv jelent meg. Kubassek János: Zanzibártól a Stefánia-tóig (1989) és Vojnits András: Utazás a rejtelmes Kelet-Afrikában (1990). A sorozat 7 videóból álló részeit megtalálják a YouTube-on.

Kiss Szilárd videója Teleki Sámuel útleírásának szövegével.

Lokodi Edit Emőke, a Maros Megyei Tanács elnöke beszél a Teleki Tékáról és a felújítási munkálatokról, 2012.

További hasonló témájú videók