MTAG: A XII. Esszéíró Verseny

XI. Kulcsár Tibor Szavalóverseny és XII. Esszéíró VersenyAz SZMPSZ Pozsony-Szenc TV és a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium a 2016-os tanévben is meghirdette esszéíró pályázatát. A XII. Esszéíró Versenyre 14-16 éves tanulók jelentkezhettek. A pályázat célja az, hogy föltérképezze a szlovákiai magyar fiatalok kulturális életét, környezetét, gondolkodását, véleményét. A pozsonyi MTAG-ban a 2016/17-es tanév a tolerancia éve. Ennek jegyében a pályázati kiírásban a toleranciával, a másság tiszteletével kapcsolatos témák is szerepelnek.

A pályázat témái:

1. Vannak még óriáslelkű emberek
(Ők lehetnének korunk igazi hősei, akik másokon önzetlenül segítenek, szabadidejüket szívesen áldozzák önkéntes munkára, pl. betegeket ápolnak. Ismersz a környezetedben ilyen embereket? Mutasd be őket!)

2. Jó itt lenni!
(Kevés ember mondja ki a címben szereplő mondatot, még ha így is érzi. Hol érzed magad te biztonságban, hol érzed a jövődet biztosítva szlovákiai magyarként?)

3. Kíváncsivá tett/tettél
(Az ember alapvetően kíváncsi természetű, persze ezt sok minden ki is ölheti belőle. Bizonyítsd, hogy nincs igazuk azoknak, akik azt állítják: a mai fiatalokat semmi sem érdekli! Téged mi hoz lázba? Mi érdekel? Mire szoktál rácsodálkozni?)

4. Mennyi az annyi? Avagy a tolerancia határai
(Mi az a viselkedésforma, megnyilvánulás, amit még a te nemzedéked tolerál? Valóban növekszik azon fiatalok száma, akik vonzódnak a szélsőségekhez, akiket irritál a másság bármiféle megnyilvánulása, pl. bőrszín, vallási, etnikai hovatartozás, szexuális irányultság stb.?)

5. Ő is közénk tartozik! Ő is közénk tartozik?
(Interjú készítése olyan személlyel, akit a környezete bármilyen szempontból MÁSnak tart, eltér az átlagostól, ezért elutasítást/kiközösítést/megbélyegzést is tapasztalhat embertársai részéről.)

További hasonló témájú videók