Nemzetközi Vertcsipke Fesztivál indul Kecskeméten

csipkeverőA III. Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválon Anglia, Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Hollandia és Szlovákia és a vendéglátó Magyarország vertcsipke-készítői találkoznak, hogy megmutassák jellegzetes motívumaikat, kézimunkáikat. A vertcsipke alkotások mindennapi használatát is bemutatja az a nemzetközi fesztivál, amelyet augusztus 18-tól rendeznek meg Kecskeméten. Az augusztus 21-ig tartó fesztivál látogatói megismerhetik a csipke felhasználásának módjait a mindennapokban: a divatban és kiegészítőkben gallérként vagy éppen ékszerként, a lakásművészetben lámpaburán vagy karácsonyfadíszként, illetve a konyhában akár egy kötény díszeként.

Az alábbi felvételen a Gemer TV riporterei a Rozsnyón tartott 2008-as nemzetközi találkozón beszélgettek a csipkeverőkkel:

A kiállításon láthatóak lesznek Szlovákiából zoborvidéki csipkevariációk; a csehek kicsit merészebb, modernebb stílusú és vastagabb szállal készülő, a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő színesebb kézimunkái; valamint a lengyelek terítői. Az angolok szintén vastagabb szállal dolgoznak, és ezúttal jórészt különféle sálakkal mutatkoznak be a tárlaton. A hollandok igazán egyedi, különleges térbeli csipkekreációkkal, virágokkal érkeznek, míg az osztrák kiállítók a jellegzetes német csipkéket vonultatják fel. A franciák a tüll alapú csipkék csoportjába tartozó Chantilly, vagyis fekete csipkékkel gazdagítják a kínálatot.

csipkeverésA magyarokat Bedő Istvánné és a helyi Kecskeméti Csipkecsoport felnőtt tagjai, valamint gyermektanítványai képviselik.

A fesztivál alatt a különböző országok kiállítói az általuk képviselt technikából bemutatót is tartanak az érdeklődőknek. A fesztivál egyik érdekességeként a frivolitást vagy hajócsipkét – egy különleges csomózásos technikát – is megismerhet a közönség.

A külföldi mintára megvalósuló seregszemle a Prágai Iparművészeti Főiskolán csipkedíszítéssel készült ruhák és kiegészítők divatbemutatójával zárul. Az alapján, hogy milyen eszközök segítségével készül a csipke mintája megkülönböztetünk varrott vagy tűcsipkét, horgolt, kötött és vertcsipkét. Ez utóbbit verőpálcákra fűzött szálakkal készítik úgy, hogy egy henger alakú párnán a fonállal a gombostűvel kialakított mintákat fonják, szövik vagy éppen csavarják körbe.

További hasonló témájú videók