Megpróbálunk elcsípni egy sötét kisbolygót

Irány az Bennu aszteroidaMegkezdődött a visszaszámlálás a NASA floridai központjában. Szeptember 8-án indul az OSIRIS-Rex űrszonda a Földet talán leginkább fenyegető Bennu aszteroidára, amit 2018-ban fog elérni.

– Ez egy sötét kisbolygó, amelyet megpróbálunk elcsípni. Ráállunk a keringési pályájára, és alaposan megnézzük magunknak, majd mintát szerzünk róla – mondta Jim Green, a NASA bolygótudományi részlegének igazgatója.

Az alig valamivel több mint két kilós (2109 gramm) OSIRIS-Rex legalább 60 grammnyi mintával fog visszatérni 2023-ban, ekkora mennyiséget a 60-as és 70-es évekbeli Apollo-missziók óta nem hoztak.

– Őszintén remélem, hogy olyan különleges anyagot is találunk, amilyen még nincs a gyűjteményeinkben. A mintát kapszulába zárva hozzuk el, mivel valószínűleg igen morzsalékony, és nem vészelné át a légkörbe való behatolást. Ez egy óriási kaland. Az ismeretlenbe megyünk, és tudományos kinccsel térünk vissza – nyilatkozta Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem munkatársa, a program vezető kutatója.

Az OSIRIS-Rex két éven át vizsgálja majd a Bennu kisbolygót, feltérképezi, és meghatározza a legígéretesebb mintavételi pontokat, mielőtt megérintené a felszínét 2020 júniusában. A Bennu kisbolygó ugyanis századunk egyik legnagyobb űrveszélye is egyben: még nem tudni, nem keresztezi-e az utunkat…

Forrás: NASA, Euronews