Gombaszögi Nyári Tábor 2016 – Sötét foton, vagy az 5. erő?

Krasznahorkay AttilaA Gombaszögi Nyári Tábor Közbeszéd sátrának első előadása idén – egy kicsit rendhagyóan – a természettudományokról, pontosabban az atomfizikáról szólt. Dr. Krasznahorkay Attlila a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetéből azért érkezett a táborba, hogy ismertesse a debreceni kutatók legújabb, a nemzetközi tudományos körökben is nagyra értékelt eredményét.

Az előadás címe érdekes módon nem egy kijelentő mondat volt, hanem  kérdő: A sötét fotont, vagy az 5. erőt találták meg Debrecenben?

Krasznahorkai Attila előadásában elmondta, hogy az atomfizikusoknak igazság szerint az asztrofizikusok és kozmológusok adtak munkát. A látható világ értelmezése alapján ugyanis nem lehet leírni a galaxisok egyre gyorsuló mozgását. A mozgás leírásához bevezették a sötét anyag és a sötét energia fogalmát. A tudományban egyesek ezt az évtizedet a sötét anyag évtizedének nevezik, mivel feltételezik, hogy egyre több ismeretre teszünk szert a témában. A természettudomány mai állása szerint az univerzumot irányító elemi kölcsönhatások közül négy ismert: a gravitáció, az elektromágnesesség, illetve az atomokat összetartó erős és gyenge kölcsönhatások. A debreceni kutatóintézetben  lefolytatott kísérletek azt igazolják, hogy felfedezték az ötödik alapvető kölcsönhatást.
A tábori körülmények sajnos nem tettek jót a kivetített prezentációnak, de aki komolyabban érdeklődik a téma iránt, az a kutatás eredményeit leíró cikket is megnézheti PHYSICAL REVIEW LETTERS (PDF), vagy a nature.com idevágó elemzését is elolvashatja.

Magyarul: www.termeszetvilaga.hu

További hasonló témájú videók