Fidel 90 éves

Fidel CastroFidel Castro évtizedeken keresztül volt a világ egyik meghatározó, de rendkívül megosztó politikusa. 1959. január elsején az egész világot meglepte, amikor néhány szakállas gerillával megdöntötte Fulgencio Batista tábornok rezsimjét.
Castro egy új Kubát hozott létre, és ő lett a szocializmus új, karizmatikus arca. Argentin barátjával, Che Guevarával együtt Fidel Castro megalapította az első kommunistának nevezett államot a világ nyugati felén.

Bár 10 évvel ezelőtt átadta a hatalmat öccsének, Raúlnak, jelenléte máig érezhető Kubában, mint azt nemrégiben tett nyilatkozata is mutatja: bár tavaly üdvözölte az amerikai-kubai tárgyalások felújítását, idén Obama látogatásával szemben foglalt állást…

Előtte még elmondta állítólag utolsó beszédét az ötévente megtartott kubai pártkongresszuson, ahol közölte: hamarosan meghal, de a forradalom eszméi tovább élnek. „2021-ben – a következő kongresszus alkalmával – új vezetés áll fel. A jelenlegi kongresszus az utolsó, amit még a történelmi nemzedék vezet” – mondta az idősebb Castro, szavait pedig hangos éljenzés követte a beszámolók szerint.

Forrás: Euronews

Forrás: Mini Bios

Fotó: 2012-ben kétkötetes, ezer oldalas memoárjának bemutatóján hat órát beszélt a volt kubai elnök. „Az idő gerillája” című emlékirat Katyuska Blanco újságírónak adott interjúin keresztül mutatja be Castro életét gyerekkorától 1958 decemberéig…

További hasonló témájú videók