Alfred Kinsey, a szexológia tudományának megalapítója

Alfred Kinsey1956. augusztus 25-én hunyt el Bloomingtonban Alfred Kinsey amerikai zoológus, biológus, a szexológia tudományának megalapítója. Kutatásai radikálisan alakították át a nyugati világ szexualitásról való gondolkodását.

Életéről Liam Neeson főszereplésével sikeres film készült 2004-ben, és ugyanebben az évben jelent meg T. Coraghessan Boyle: Belső kör című életrajzi könyve is.

Alfred Kinsey (Liam Neeson) professzor modern szexuális nézeteivel és kísérleteivel felforgatja egész Amerikát. Amikor rájön, hogy meglepő hiányosságok mutatkoznak a szexuális viselkedés tudományos adatait illetően, csapatával kidolgoznak egy olyan kérdezési technikát, amellyel segítenek legyőzni az emberek szégyenlősségét, félelmét és bűntudatát, így az interjúalanyok szabadon beszélhetnek saját szexuális élményeikről. Nézetei sok vitát kavartak. Utolsó interjúja során vált egyértelművé számára, milyen pozitív hatást gyakorolt az emberekre. Eközben értette meg azt is, hogy az alapkérdés mindig ugyanaz: hol végződik a szex, és hol kezdődik a szerelem – valami olyasmi, amelyre a tudomány sosem fogja megtalálni a tökéletes választ…

(A test szava szent címmel készült film részlete magyar szinkronnal ITT).

Alfred Charles Kinsey 1894. június 23-án Hobokenben született, erősen vallásos, konzervatív családban. Már fiatalon is nagyon érdekelte a természet. A Stevens Institute of Technologyban apja nyomására mérnöknek kezdett tanulni, de két év után otthagyta az egyetemet. A Bowdoin College-ban szerzett diplomát biológiából és pszichológiából. A gubacsdarazsakkal, ezekkel az apró, vörös vagy fekete színű, rovarokkal kezdett foglalkozni. Fáradhatatlan megfigyelőként, aprólékosan rendszerező tudósként számos tudományos cikket és két könyvet tett közzé e tárgyban. A világ legnagyobb gubacsdarázs-gyűjteményét hozta létre, amelyet az Amerikai Természettudományi Múzeum őriz. 

Clara Bracken McMillent 1921-ben vette feleségül, négy gyermekük született. 

Kinseyt a szexológia, az emberi szexualitás tudományos tanulmányozásának megalapítójaként tartják számon. Az 1930-as években kezdett foglalkozni a szexualitás témájával. Egy 1935-ös előadásán a „későn házasodás”, más néven a szexuális önmegtartóztatás káros fiziológiai hatásairól tartott előadást. 1947-ben az egyetemen létrehozta a ma már az ő nevét viselő Szexológiai Intézetet, melynek első igazgatója lett. A Kinsey-jelentés című kötetekben publikálta a kutatás eredményeit. Az első kötet, ami 1948-ban jelent meg, a férfiak, az 1953-ban megjelenő pedig a nők szexuális viselkedésével foglalkozott.

Az amerikaiak szexuális magatartását érintő kutatásainak eredményét sokan vitatták, ezért a Kinsey által alapított intézet későbbi vezetője, Paul Gebhard megismételte a felméréseket fejlettebb statisztikai módszerekkel. A kutatók legnagyobb meglepetésére a marginális csoportokban gyűjtöttektől „megtisztított” adatok eredményei, melyeket 1973-ban publikáltak, nem mutattak nagy fokú eltérést a Kinsey által végzett mérés eredményeihez képest.