A diktatúrák áldozataira emlékeztek a Szabadság kapujánál

A diktatúrák áldozataira emlékeztek a Szabadság kapujánálEurópában 2009 óta augusztus 23-án, az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóján tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapját. Tegnap uniós igazságügy-miniszterek koszorúzták meg a dévényi Szabadság kapuja emlékművet a totalitárius és önkényuralmi diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából. Lucia Žitňanská igazságügy-miniszter figyelmeztetett: Egyetlen totalitárius rezsim sem létezhet áldozatok nélkül. Nem hunyhatunk szemet a radikális erők térnyerése felett, mert ezek újabb totalitárius diktatúrákat eredményezhetnek, amelyek újabb áldozatokat követelnek majd.  

A megemlékezésen felszólalt  Urmas Reinsalu észt igazságügy-miniszter is, aki elítélte az orosz kormánynak a totalitárius múlt glorifikálására irányuló erőfeszítéseit. „Hasonlóképpen el kell ítélnünk a katonai agresszió minden megnyilvánulását is az orosz föderáció részéről a szomszédos országokkal szemben” – tette hozzá.
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos és Vera Jourová igazságügyi biztos közös nyilatkozatban tisztelgett hétfőn a totalitárius rendszerek áldozatainak emléke előtt. A totalitárius és önkényuralmi diktatúrák áldozatainak augusztus 23-i európai emléknapja alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy a megemlékezés segít felidézni azokat a tanulságokat, amelyeket a történelem ezen sötét fejezeteiből vontunk le.
„Szerencsére a fiatalabb európai generációk nem tapasztalták meg, milyen az élet a totalitárius rendszerekben. A szabadságunkat azonban soha nem szabad magától értetődőnek vennünk. Ezért továbbra is különösen fontos, hogy méltóan őrizzük a történelmi emlékezetet és elkötelezetten kiálljunk a demokrácia, az alapvető jogok és a jogállamiság tiszteletben tartása mellett” – olvasható a nyilatkozatban.
„Az, hogy emlékezünk Európa történelmére, segít minket abban, hogy kiálljunk közös értékeink és elveink mellett” – fogalmaztak az aláírók.
 

A Dévényújfalut Schlosshoffal összekötő Szabadság kerékpárhíd alatt található a határ illegális átlépésével megpróbálkozó áldozatok emlékműve. Ennek része az egykori szögesdrót stilizált másolata is. Itt avattak emléktáblát augusztus 9-én a kommunista diktatúra áldozatának.

1986. augusztus 8-án sötétedést követően a 18 éves Hartmut Tautz átvágott három szögesdrótkerítést, hogy átjuthasson a szabadság földjére. A drót átvágásával működésbe hozta a riasztórendszert. A határőrök ráuszították a kutyákat, amelyek a határtól 20 méterre utolérték és szétszaggatták a fiatalembert. Elsősegélyben nem részesült. Másnap hajnalban belehalt a sebesüléseibe. A František Guldan alkotta emlékművet felállítók szeretnék elérni, hogy az esetet emberiesség elleni bűntettként kezeljék, amelynek nincsen elévülési ideje.
A vasfüggöny miatt a rezsim idejében 400 ember vesztette életét.  

 

Az idei emléknap alkalmából Navracsics Tibor kedden részt vesz a szlovák uniós elnökség által szervezett pozsonyi emlékprogramon és miniszteri konferencián. 2014-ből való az emléknapon elmondott budapesti beszéde:

„A totalitárius rendszerek egyetlen ellenszere a demokráciában élő nemzetek közössége” – jelentette ki Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján 2014-ben Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál rendezett megemlékezésen.

(Videó: Terror Háza Múzeum)

Források: fotó SITA, MTI, Új Szó Online

 

„Hol nyugszunk, nem tudja barát, feleség, gyerek. 
Elszórt testünk nyomtalanul nyelte magába a föld.
Szívetek őrizzen: milliók eleven milliókat. 
Áldozatunk nem a gaz jogcíme. Jóra parancs.”
                                                             (Keresztúry Dezső: Sírvers)