Flyboard Air, az új légdeszka

flyboard-airBarcelona régi kikötőjében mutatta be a francia jetski-bajnok, Franky Zapata legújabb feljesztését, a Flyboard Air névre keresztelt légdeszkát, amely magasan túlszárnyalja a Vissza a jövőbe című film által inspirált eddigi prototípusokat.

Zapata jelmondata: Sose szűnj meg álmodni!

Zapata két évig dolgozott rajta, mire megalkotta a turbo reaktorokat és a stabilizáló algoritmusokat. Akár 3 km-es magasságban is repülhetünk vele, sebessége pedig a 150 km/h-t is elérheti. Négy, egyenként 250 lóerős motor hajtja a légdeszkát, ami azt jelenti, hogy 1000 lóerő van benne.

– Előre, hátra, balra és jobbra dőlök a deszkán, így irányítom és stabilizálom, csak áthelyezem a gravitációs középpontom. Ha billegsz, akkor a deszkán van a gravitációs pontod, ha egyenesen állsz, akkor a hasad környékén. Tehát a mozgással tetszés szerint váltogathatod a gravitációs pontod. Nehéznek tűnik, de valójában ezt tesszük nap mint nap, amikor sétálunk. Teljesen ösztönös dolog – magyarázza Zapata.

– A sisakomban a szem fölött elhelyeztem egy rendszert, amit mástól vásároltunk, de a mi programunk fut rajta. Ez ugyanis egy szabad szoftver, és a mi mérnökeink készítették a programot. Látom az időt, a sebességet, a magasságot. Ha pedig történik valami, kigyullad egy lámpa, így pontosan tudom, hogy a motorral vagy éppen az elektronikával van-e valami gond.

Az a célja, hogy felrepüljön vele a felhők közé. Persze a prototípus még nem alkalmas arra, hogy egy átlagos felhasználó felpattanjon rá.

Mindenesetre a Flyboard Air segítségével Franky Zapata máris felállította a légdeszkás repülés új Guiness-rekordját: a jetski-bajnok a dél-franciaországi Sausset-les-Pins felett 50-60 km/h sebességgel 2200 métert repült.

(Forrás: Euronews, YouTube)