Ünnepelt a Vox Camerata

Vox Camerata2016. június 17-én ünnepelték egy koncert keretében az újjáalakulás 5. évfordulóját a dunaszerdahelyi Vox Camerata kórus tagjai. A koncerten vendégül látták a dunaszerdahelyi Szent György Kórust és a Győri Pedagógus Énekkart is.

Videó: Vox Camerata

A dunaszerdahelyi Vox Camerata 1990-ben kezdte meg működését. Az első két évben női karként működött. Az alapító tagokat, illetve a kórus magvát ekkor a dunaszerdahelyi zeneiskola tanárai alkották.

1992-től a nő tagok mellé a két férfi szólam képviselői is csatlakoztak. Ebben az időszakban Pálmai Márta vezette, vezényelte a női, majd a későbbi vegyeskart. 1990-től egészen 1997-ig több mint 100 alkalommal álltak színpadra. Több elismerést tudhattak maguknak: Aranykoszorús minősítést kaptak a galántai Kodály Napokon. A Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen ezüst diplomával jutalmazták munkájukat. Az olaszországi Riva del Garda rangos nemzetközi kórusversenyen pedig bronzérmet szereztek.

1997-től a következő egy évben Rácz Tibor vezette tovább a kart. Ezt egy rövid csend követte a kórus életében.

2011-ben újraalakult a Vox Camerata Németh Borbálának, a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola énektanárának köszönhetően. Az újjáalakult kamarakórus Dunaszerdahely város, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ és a dunaszerdahelyi Csemadok Vámbéry Ármin Alapszervezete alatt működik. Célja, hogy színesítse Dunaszerdahely város zenei életét. Az elmúlt öt évben számos fellépést tudhatnak maguk mögött, főleg Dunaszerdahelyen és környékén, de vendégszerepeltek már a határon túl is. 

2016 januárjától a Vox Cameratát Zöld Ágnes vezeti. A kórus repertoárja nagyon színes, hiszen a komolyzenei daraboktól kezdve a klasszikus darabokon keresztül a könnyed stílusig szerepelnek kórusművek a repertoárban.

További hasonló témájú videók