Spiró György hetven évére

Spiró György - Fotó Valuska Gábor

„Idővel minden szöveg elavul, mert változik a nyelv, Shakespeare-é éppen úgy, mint Bornemisza Péteré. Érdemes modernizálni őket. Az átiratok azért is készülnek, hogy a mű egyáltalán hozzáférhetővé váljék, és ha az ember például egy Hamvas-regényt ír színpadra, biztos lehet benne, hogy többen látják, mint ahányan elolvassák.”

70 éves Spiró György (Budapest, 1946. április 4. –) Kossuth-díjas magyar író, költő, irodalomtörténész és műfordító; a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Idén februártól a  Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetője.

Az egyik legtöbbet játszott kortárs magyar drámaíró. Többek között olyan darabok fűződnek a nevéhez, mint a Csirkefej, Az imposztor, a Vircsaft vagy a Kvartett. Korábban már több alkalommal dolgozott színházban. 1986 és 1992 között a kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja, 1992 és 1995 között a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója volt. 1990-től tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Színpadi művei közül jelenleg a Csirkefej című darabot tartja műsorán a Komáromi Jókai Színház.

Spiró György íróval 2014 decemberében beszélgetett arról Friderikusz Sándor, hogyan látja ő Magyarország, illetve Európa jelenét és jövőjét, természetesen a múltja alapján, hiszen az emberi társadalmak a történeti meghatározottságaik alapján fejlődnek. 

https://youtu.be/UHvcKbkv7Us

KultúrFaló, művelődéssel és művészetekkel kapcsolatos estek Csepelen, Spiró György:

A Szegedi Kultúrblog interjúja:

Spiró György életrajza

Spiró György: Mindig meg lehet húzni a határt, hol kezdődik a förtelem

Ma ünnepli 70. születérnapját Spiró György

A videók forrása: YouTube
Fotó: Valuska Gábor

További hasonló témájú videók