Mediawave 2016. Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál

Mediawave 2016A film, a zene és a környezetvédelem összefonódásának ritka példája a 26. Mediawave Fesztivál. A nemzetközi filmes versenyprogrammal párhuzamosan zajlanak a rock, blues, kortárs jazz 
és alternatív zenei koncertek, filmes és zenei workshopok, különböző kiállítások, előadások.
Mediawave Fesztivál, 2016. április 27 – május 1. Monostori Erőd, Komárom
 
Szignál zene Yegor Zabelov Trio
 
A filmes program nemzetközi részében 91 filmet mutatnak be a világ különböző helyeiről, Irántól Uruguayig bezárólag. A magyar versenyben 49 filmet láthatunk, köztük olyan igazán ígéretes alkotásokkal találkozhatunk, mint Az itt élő lelkek nagy része a Buharov-párostól, a Zero Nemes Gyulától vagy a Szerdai gyerek Horváth Lili rendezésében. 

A Mediawave zenei kínálatában a kezdetektől fogva meghatározó szerep jut az improvizatív, jazz-, ethno-, népzenei és underground műfajoknak. Geröly Tamás és Grencsó István, a magyar improvizatív zene nagy kísérletezői és öregjei fiatal muzsikustehetségekkel adnak koncertet, Ferenczi György és a Rackajam rockos-népzenés repertoárjában irodalmi feldolgozások is találhatók. Mindhárman állandó fellépői, mondhatni alappillérei az Együttlétnek, de nem először koncertezik az erődben a Müller Péter Sziámi Andfriends, és az idén 30 éves fennállását ünneplő Tudósok sem. Hamid Drake világklasszis zenész is járt már itt, ő idén szóló dobkoncerttel lép fel. 

A külföldi fellépők között ott van az amerikai–lengyel Mike Parker Trio, az amerikai–japán Assif Tsahar & Tatsuya Nakatani duó, a posztmodern jazzt játszó Yegor Zabelov Trio, a Boma Truncated magyar–belga– finn formáció, valamint tradicionális népzenét játszó együttesek a Baltikumból (az észt pUULUUp és a litván Laiminguo duó). Eljön Kanadából Steve Savanya, azaz Savanya István, aki vérbeli bluest hoz a Mediawavere. Spanyolországból az El Torran és David de la Jeroma zenészei érkeznek, akik igazi andalúz flamencót adnak elő. Idén is fellép Miquéu Montanaro okcitán ethnozenész, aki zenei workshopot is tart, ennek a műhelynek a zárókoncertjével fejeződik be a 26. Mediawave május 1-jén. 

A Mediawave-en idén sem maradhat el a májusfaállítás, és most is fonódik egy esküvővel egybekötött lakodalom az Együttlét programjába: egy argentin–magyar pár házasodik össze a fesztiválon. A lagzihoz egyebek mellett a Dűvő zenekar, a Fajkusz banda és a Csángálló szolgáltatja a zenei aláfestést. (Forrás: Mediawave; Új Szó Online)