Hyperloop, a hangsebességű kapszula

Hyperloop8 perc alatt Pozsonyból Bécsben lehet, ha akar. Vagy Kassán 25 perc alatt. Budapestre 10 perc lenne az út. Négy év alatt megépíthető-e a Hyperloop vasút? Idén tesztelési fázisba érkezik az elképzelés: az 1220 km/órás sebességű csővasút. 

A még igencsak fejlesztés alatt álló amerikai vákuumvonat Bécs, Pozsony és Budapest között közlekedne valamikor a 2020-as években. Erről írt alá megállapodást ugyanis az új technológiát fejlesztő HTT igazgatója és Vazil Hudák, szlovák gazdasági miniszter idén márciusban.

Valósággá válhat tehát a Hyperloop, a SpaceX-ről és a Tesláról elhíresült köztörvényes álmodozó, Elon Musk ötlete. Januárban elkezdték építeni az első tesztpályát Nevadában, a projekttel pedig 2021-re, vagy leghamarabb 2020-ra végeznének, vagyis legkorábban négy év múlva már utasok is közlekedhetnének vele.

Az első és legfontosabb, hogy a Steve Jobs szellemi utódjaként emlegetett Elon Musk által megálmodott Hyperloop tulajdonképpen nem is vasút – a szó klasszikus értelmében véve egyáltalán nem az. A működéséhez ugyanis nincs szükség sínekre, a jármű tulajdonképpen légpárnákon közlekedne, a meghajtásáról pedig elektromos áram gondoskodik. Az egészet valahogy úgy lehet elképzelni, mint egy csőpostát: az utasok kabinjai egy csőben helyezkednek el, ahol a beszállást követően extrém alacsony légnyomást hoznak létre.

https://youtu.be/XMs0jTk459w