Elhunyt Leandro „Gato” Barbieri latin dzsessz-szaxofonos

 Leonardo Gato BarbieriÁprilis 2-án elhunyt Leandro „Gato” Barbieri latin dzsessz-szaxofonos, aki Az utolsó tangó Párizsban című Marlon Brando-film Grammy-díjas zenéjét komponálta, és több mint hét évtizeden át tartó

 zenei pályafutásának állomásait több tucatnyi album őrzi. Barbieri, aki nemrég szívbillentyűműtéten esett át, szombaton halt meg tüdőgyulladás következtében egy New York-i kórházban, 83 évesen.

Az argentin származású zenész 1967 és 1982 között mintegy 35 lemezt készített. Rendszeresen turnézott, de a későbbiekben már csak négy albuma jelent meg, köztük 1997-ben a Que Pasa című, amely a Billboard kortárs dzsesszlemezeinek toplistáján a második lett.

Bár 2013 óta erősen megromlott az egészsége, továbbra is havonta fellépett a New York-i Blue Note dzsesszklubban. Utoljára tavaly novemberben játszott ott.

Grammy-díját a legjobb hangszeres zene kategóriában 1973-ban Az utolsó tangó Párizsban című film zenéjéért vehette át. A film főszereplői Marlon Brando és Maria Schneider voltak. Barbieri tavaly Latin Grammy-életműdíjat kapott zenei munkásságáért.

A zenész tizenkét évesen vett a kezébe először hangszert, Charlie Parker hatására. Először klarinétozni tanult, de mikor 1947-ben Buenos Airesbe költözött, altszaxofonon kezdett játszani. Az ötvenes években ragadt rá az El Gato (a Macska) becenév, ahogy a klubok között „cikázott” szaxofonjával. Argentínában a Lalo Schifrin vezette zenekar altszaxofonosaként ismerték meg a nevét. Az ötvenes évek végén, amikor saját együtteseket szervezett, már tenorszaxofon játszott.

A hatvanas években Róma és New York között ingázott, szerepet játszott az Ornette Coleman-inspirálta freejazz-forradalomban.

(Forrás: 24.hu; YouTube, aktuality.sk, Wikipedia)