Egy perc Magyarország • Galgamácsa

GalgamácsaGalgamácsa a Galga völgyének jellegzetes, népi hagyományait kincsként őrző települése Budapesttől 40 kilométerre található Pest megyében, a Cserhát-alja és a Gödöllői-dombság szelíd lankái között.

1421-ben az okiratok szerint Alsó- és Felsewmacha különálló települések voltak. Érdekes tény, hogy a község a török hódoltság idején sem néptelenedett el, bár 14. századi katolikus temploma kivételével valamennyi épületét földig rombolták. A törökök elleni fölszabadító háború idején Mácsa lakatlanná vált, pusztaként írták össze, azonban 10 éven belül a falu már ismét rendelkezett adóztatható népességgel.

A törökök kiűzése után a helyben maradt lakosság mellé nagy számban települtek be az északi vármegyékből palóc magyarok. Ekkor alakult ki véglegesen a falu palóc jellege, vált nyelvjárása a déli palóc nyelvjárásterület részévé. Néprajzilag Galgamácsa a hagyományait a legutóbbi időkig őrző Galga mente része.

Szinte napjainkig fönnmaradt a falu saját népviselete, színes népszokásainak egész sora (húsvéti öntözködés, húsvéthétfői maskurázás, májfaállítás, mavagyonjárás, Szent Iván napi tűzugrás, aratási- és szüreti fölvonulás, szálláskeresés, kántálás, betlehemezés).