Átánytól Chicagóig – Hofer Tamás (1929-2016) emlékére

Hofer Tamás Életének 87. évében elhunyt Dr. Hofer Tamás Széchenyi- és Herder-díjas néprajzkutató, muzeológus, antropológus, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főigazgatója, a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság alapító tagja és tiszteletbeli elnöke.
Ő volt az, aki mindig naprakészen közvetítette a nemzetközi antropológiai szemlélet legfontosabb eszméit, irányzatait az 1990-es évek elején intézményesülő magyar antropológia számára.

A néprajzi muzeológiának is nemzetközileg elismert, kiemelkedő személyisége volt. 1952-től dolgozott a Néprajzi Múzeumban, először mint tudományos titkár, majd 1958-tól mint osztályvezető. 1954-től csatlakozott Fél Edit által kezdeményezett és világszerte ismerté vált Átány-kutatáshoz. 1980 és 1992 között az MTA Néprajzi Kutatóintézetében osztályvezető, illetve igazgató-helyettes. 1992-től nyugdíjba vonulásáig, 1997-ig a Néprajzi Múzeum főigazgatója volt. 

Munkatársai ezzel a videóval búcsúznak a múzeum egykori munkatársától, főigazgatójától. Az Átánytól Chicagóig című portréfilm a nemzetközileg is elismert kutató munkásságát mutatja be.

Rendező: Csorba Judit Dorottya