Meghalt Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas magyar filmrendező

Kamondi Zoltán55 éves korában március 17-én meghalt Kamondi Zoltán filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Kamondi Zoltán nemrég fejezte be legújabb filmjét, amelynek címe Halj már meg,
a főszereplők pedig Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza. 

Egyetemi tanulmányai során matematikát és filozófiát tanult, majd 1988-ban szerzett filmrendezői diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Rövidfilmjei több díjat nyertek, első játékfilmje a Halálutak és angyalok volt, amelyet a cannes-i filmfesztiválon mutattak be.

Második filmje Az Alkimista és a szűz volt, később 25 órás dokumentumfilmet készített Petri Györgyről, közvetlenül a költő halála előtt. Dolina című filmje a Filmszemlén a Legjobb Látvány díját kapta, Karlovy Vary-ban pedig Kristály Glóbuszra jelölték.

1992 óta színházban is dolgozott, kísérleti műhelyt alapított Pécsen és Debrecenben is.

Kamondi Zoltán élete során négy, elég eredeti és elég egyenetlen nagyjátékfilmet rendezett. Közülük az első kettő (a Halálutak és angyalok, valamint az Az alkimista és a szűz) tűnik maradandóbbnak, miközben, tegyük hozzá, nem ezeket, hanem a Kísértéseket jelölték Berlinben Aranymedvére. Utolsó bemutatott filmje Bodor Ádám írásából, Az érsek látogatásából készített Dolina volt 2007-ben; ötödik filmje, a Halj már meg! (Ónodi Eszter, Cserhalmi György és Kováts Adél és Hegedűs D. Géza főszereplésével) egy Marton László novella alapján készült, gyakorlatilag készen van, jelenleg a befejezésére és bemutatására vár.

Az alkimista és a szűz című filmben látható a rendszerváltás utáni filmművészet egyik legszebb, egyszerre ártatlan és tűzforró jelenete Ónodi Eszter főszereplésével, akit ez a film tett az ezredforduló korszakának legfontosabb filmszínésznőjévé.