A 36. Fantasoporto filmfesztivál Portugáliában

The LureFebruár 22. és március 5. között zajlott az 1981-ben alapított Fantasporto – a „fantasztikus” zsánerfilmek fesztiválja. A fő műfajok a horror, a sci-fi és a fantasy, de az ún. szerzői filmeket, illetve a kísérleti projekteket is szívesen látják.

Hol vannak már a vérfarkasok, a vámpírok meg a zombik! Rég kimentek a divatból. Helyettük megjöttek a hableányok. 
A lengyel Agnieszka Smoczyńska The Lure (A csali) című horrorja nyerte el a legjobb film díját az idei Fantasporto fesztiválon, de a rendezésért és a speciális effektekért járó elismerést is megkapta. A történet a 80-as években játszódik, és két hableányról szól, akik egy varsói éjszakai klubban kötnek ki. A különös hangulatú film a Sundance fesztiválon is nagy hullámokat keltett, és hazavitte a World Cinema szekció fődíját.

Megöltük a kis hableányt, és megteremtettük a modern változatát. Pontosan ezt akartuk. Ezért aztán a mi sellőink nagyon szépek, gyönyörű fiatal lányok, hatalmas, igen ronda halfarokkal. Andersen és a Disney-film csinos hableánya melltartót visel és nagyon szexi halfarkat. A mi sellőnk félig nő, félig szörny. Egy gyönyörű szörnyeteg – mondta a rendező.

A Fantasporto fesztivál legfontosabb szekciója a fantasztikus filmeké. A zsűri elnöke idén a holland Ate de Jong volt, akinek az egyik legismertebb filmje a Ben Stillerrel forgatott Országút a pokolba.
Azt élveztem benne leginkább, hogy olyan filmeket is láttunk, amelyekkel egyébként nem találkoznánk. Nem mind tetszett, de mindegyikben volt valami érdekesség, szóval úgy gondolom, jó volt a válogatás – értékelte a mezőnyt Ate de Jong.
Az orosz Queen of Spades: The Black Rite (Pikk dáma: A fekete mise) című, klasszikusabb stílusú kísértettörténet rendezője, Szvjatoszlav Pogdajevszkij kapta a zsűri különdíját.

Sabu, alias Tanaka Hirojuki, aki 2014-ben a Miss Zombie-val elvitte a fődíjat ezúttal a Tokió felett az ég (Chasuke’s Journey) című alkotásáért kapott elismerést, mégpedig forgatókönyvíróként, de a főszereplő, Macujama Kenicsi is hazavitt egy trófeát.

Egy másik japán rendező, Szato Sinszuke I am a hero (Hős vagyok) című vígjátéka is nagy sikert aratott. A történet főszereplője egy sikertelen és esetlen mangarajzoló, aki véletlenül a zombi-apokalipszis hősévé válik. A közönség elismerése mellett a film elnyerte az Orient Express szekció zsűrijének díját is.

Japánban nem gyakran találkozunk efféle filmmel. Ezért nem tudtam, hogyan fogadják majd. Nagy kihívást volt – mesélte a főszerepet alakító színész, Oizumi Yo.

A Fantasporto meghatározó műfaja még mindig a horror, bár már évek óta jóval szélesebb a skála. Idén a legnagyobb kortárs macedón rendezőt ünnepelte a fesztivál.
Milčo Mančevski Eső előtt című filmjével 1994-ben Velencében elnyerte az Arany Oroszlánt. A most életműdíjjal kitüntetett, macedón születésű, jelenleg New Yorkban élő rendező szerint nem az a fontos, hol készül egy film.
Vannak jó filmek, meg rosszak. A jó alkotások esetében nem érdekel, hol születtek. Az sem izgat, kik csinálták, mert önmagukban léteznek, kis fénylő csillagok, a világegyetem gyönyörű pontocskái – mondta Milčo Mančevski.

Az Eső előtt című, három fejezetből álló szerelmi történet a balkáni etnikai-vallási konfliktusokról, a macedónok és a Macedóniában élő albánok közötti évszázados ellentétekről szól. Ez volt az első macedón nagyjátékfilm, melyet Oscar-díjra jelöltek.

Írta Ricardo Figueira, forrás: Euronews