Meghalt Juraj Černý, a Slobodná Európa és a Tublatanka dobosa

Juraj  Černý54 éves korában ma éjszaka meghalt Juraj  Černý, a Slobodná Európa és a Tublatanka dobosa. „Nem volt nála jobb rock and rollt játszó dobos – állítják zenésztársai. – Szabályos ritmus, kemény ütések, semmi fölösleges cifrázás. A koncert után még sokáig visszhangzott a fülben” – mondta róla Martin Ďurinda.

Már a 80-as években kiderült, hogy kiváló dobos, amikor Martin Ďurindával és Paľo Horváthtal megalapították a Tublatanka triót, amellyel 7 albumot rögzítettek. 1996-ban hagyta el a zenekart.

„Hihetetlenül szabad és tehetséges ember volt – mondja róla Ďurinda. – Amikor újraélesztettük a Tublatankát, nyíltan bírált bennünket azért, hogy játszottunk Mečiar HZDS-ének rendezvényein, vagy amikor engedélyt adtam rá, hogy az SNS nagygyűlésein megszólaljanak a dalaink. Egyébként a vérében volt a ritmus, csak a biztosabb technika miatt kényszerítette rá magát a gyakorlásra.”

Juraj Černý neves családban született, Pozsony belvárosában nőtt fel,  Vlado bátyja az Astorka Korzo ’90 színház színész-igazgatója. Elvégezte a Filmművészeti Egyetemet (VŠMU), dokumentumfilmeket és videoklipeket forgatott, ő írta a Súdna sieň (Bírósági tárgyalóterem) tévésorozat forgatókönyvét is például, a Frasier sorozat  szinkronrendezőjeként dolgozott… A zene hobbiként maradt meg az életében, hétvégeken játszottak a „Slobodká”-val. Március turnéra készültek a Slobodná Európa zenekarral, amikor a hírt megkapták a zenekar tagjai.

„Ďuro Magyarorszgon élt, ott végeztek rajta péntekre virradó éjszaka bélproblémák miatt műtétet. Még nem lehet tudni, mi volt a halálának az oka. Valóban nagyszerű, szilárd jellemű ember volt” – nyilatkozta Martin Zimányi.