Idegen nyelvű filmek Oscarra várva

így aztán persze elsikkad sok jó mozi, de a kiválasztottakat mindenképpen érdemes megnézni. Az egyik legbiztosabb befutónak számító a Saul fia. Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje tavaly elnyerte a cannes-i zsűri nagydíját, a Hollywoodban dolgozó külföldi újságíróktól pedig idén januárban megkapta a legjobb idegen nyelvű filmért járó a Golden Globe-ot.

Saul, az auschwitzi sonderkommando tagja az egyik halott gyermekben a saját fiát véli felismerni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megadhassa neki a végtisztességet. A film szinte végig arcközelikre épül, a koncentrációs tábor borzalma a háttérben zajlik, valójában inkább csak hallatszik.

• A legjobb idegen nyelvű film kategória másik nehézsúlyú versenyzője a Mustang öt hőse testvérek, egymástól elszakíthatatlan kamaszlányok, akikből csak úgy sugárzik az életöröm.

Egy kis török faluban véget ér az iskola. Az öt árván maradt lány önfeledten játszik néhány fúval a tengerparton. A szomszéd megbotránkozik rajtuk, és beárulja őket a nagymamájuknak. A lányokat szüzességi vizsgálat alá vetik, és egész nyárra bezárják őket a házba. Deniz Gamze Ergüven filmjének hősei a bezártság ellenére is tele vannak élettel és játékossággal.

• Először szerepel jordán film az Oscaron. A sivatagon át a bosszú és a túlélési vágy drámája, amelynek hőse egy beduin kisfiú. Naji Abu Nowar első nagyjátékfilmje, a Theeb 1916-ban játszódik.

Az Oszmán Birodalom Hidzsáz tartományában egy beduin fiú vállalja, hogy egy brit katonatisztet átvezet a sivatagon. Az út azonban nagyon veszélyes. A túlélésért Theebnek kemény döntéseket kell hoznia, és kénytelen felnőni.

• A kígyó ölelése című kolumbiai film az amazóniai őserdők mélyére viszi el a nézőt, hogy szembeállítsa az őslakosok világát a nyugati civilizációval.

https://youtu.be/enNHm3FszKQ

Ciro Guerra filmjének főszereplője egy sámán, Karamakate, aki negyven év különbséggel két botanikust kalauzol a dzsungelben. Egy szent növényt keresnek, amely megtanítja az embert álmodni. Az utazás arra kényszerít minket, hogy kérdéseket fogalmazzunk meg kollektív és egyéni sorsunkkal kapcsolatban.

• A dánok filmje is nagyon erős. Az Oscar-jelölt alkotás a háború abszurditásával szembesít bennünket.

Az Egy háború az afgán háborúban meríti meg nézőt. A történet főhőse a dán Pedersen kapitány, aki hogy megmentse az embereit, tűz alá vesz egy területet. Kiderül, hogy a romok alatt gyerekek és nők is vannak. Az egyébként háromgyerekes férfit Dániában bíróság elé állítják.