Rekordéles képeken a legkisebb törpebolygó

PIA20182_hires2A Dawn űrszonda küldetésének befejezése előtt még december 10-én készítette a most közzétett fotókat, amelyeken a Ceres déli féltekéjének egy részlete jelenik meg, a korábbinál jóval részletesebben, hiszen a felbontás ezúttal pixelenként 35 méter. A szonda a küldetés utolsó szakaszában jóval közelebb merészkedett, a felszínt már mindössze 385 kilométeres távolságból figyeli meg, itt pedig jól látható a különböző kráterek láncolata, valamint a bemélyedések és a teknők, amelyek egy része viszont tektonikus mozgások eredményeként jöhetett létre, utalva a felszín alatti aktivitásra.

A Ceres (latinul Cerēs), a legkisebb törpebolygó a Naprendszerben, és az egyetlen, amely a kisbolygóövben helyezkedik el, így típusának egyedüli képviselője. Giuseppe Piazzi fedezte fel 1801. január 1-jén, részben Zách János Ferenc hozzájárulásával; nevét Ceres után kapta, aki a növények ültetése, az aratás és az anyai szeretet istennője volt a római mitológiában.

Körülbelül 950 km-es átmérőjével messze a legnagyobb és legnehezebb test az aszteroidaövben; olyannyira, hogy az aszteroidaöv össztömegének körülbelül egyharmadát a Ceres adja. A legújabb megfigyelések felfedték, hogy a kisebb, szabálytalan alakú, gyengébb gravitációval rendelkező aszteroidákkal szemben a Ceres gömb alakú. Felszíne vízjég és különböző hidratált ásványok, például karbonátok és agyagfélék keverékéből állhat. Belseje egy kőzetmagra és egy jégből álló köpenyre oszlik. Látszólagos magnitúdója 6,7 és 9,3 között változik, azonban még legfényesebb állapotában sem észlelhető szabad szemmel. Felszíne alatt folyékony vizet tartalmazó óceán rejtőzhet.

A NASA 2007. szeptember 27-én indította a Vesta és a Ceres felderítésére a Dawn űrszondát.

(wiki)