Az év utolsó napján találták meg a 4,5 milliárd éves meteoritot

meteorA Curtin Egyetem Desert Fireball Network névre keresztelt csapatának tagjai távvezérlésű kamerákkal figyelik a Ausztrália gyéren lakott és nehezen megközelíthető részeit, űrből érkező kődarabok után kutatva. A most előkerült példány nagy valószínűséggel a Földnél is idősebb.

Az új, összesen 32 kamerából álló rendszer Ausztrália déli vidékén működik, ennek segítségével figyelték meg az 1,7 kilogrammos kő megérkezését és becsapódását. A csapat tagjai először a képek elemzésével, majd pedig háromszögeléssel igyekeztek meghatározni a pontos koordinátákat, ezt követte a kisebb repülővel és drónokkal végzett helyszíni felderítés, hogy minél előbb rátaláljanak a kőre, mielőtt megindulna az ilyenkor szokásos kiadós esőzés, amely végképp eltüntetne minden megmaradt nyomot. A csapat vezetője és egyben geológusa, Phil Bland professzor, kézzel ásta ki a meteoritot a mintegy 42 cm-es lyukból, amelynek november 27-i megérkezését a kamerákon kívül néhány helyi lakos is megfigyelhette.
A három napig tartó, az év utolsó napján lezáruló manővert tehát siker koronázta, dacára annak, hogy a korábbi esőzések miatt igencsak puha, mocsaras talajon kellett mozogniuk, hogy végül az ottani tó fenekén találjanak rá a célpontra – a tájékozódásban igénybe kellett venniük néhány bennszülött segítségét is. Mivel a kamerák rögzítették a meteorit légkörben megtett útjának egy részét, ebből kiszámítható volt a pálya, amelynek alapján viszont azt állítják, hogy a Marson túlról érkezhetett a kődarab, amelynek korát 4,5 milliárd évre teszik, ezzel pedig betekintést adhat a Naprendszer kialakulásának időszakába.
A részletek feltárásához természetesen további munkára lesz szükség, ezzel egy időben azonban folytatódik a hasonló meteoritok felkutatása és begyűjtése is. (sg.hu)

http://news.curtin.edu.au