Átadták A Golden Globe Díjakat

Nemes Jeles László a díjjal, jobbján a film főszereplője, Röhrig Géza / Europress/AFPMagyar idő szerint ma hajnalban rendezték meg 73. alkalommal a Golden Globe-gálát. Alejandro González Inárritu A visszatérő című filmje kapta a legjobb drámai filmnek járó Golden Globe Díjat, a legjobb drámai színész a film főszereplője, Leonardo DiCaprio lett, míg a legjobb színésznőnek járó díjat Brie Larson vehette át A szoba című filmben nyújtott alakításáért.

https://youtu.be/Oc5ldrtwh4c

Ridley Scott Mentőexpedíció című sci-fije kapta a legjobb vígjáték díját, főhőse, Matt Damon is köszönetet mondhatott, a legjobb vígjátéki színésznőnek járó elismerést Jennifer Lawrence-nek ítélték a Joy főszerepéért.

Nemes Jeles László a Saul fiával olyat vitt véghez, amire még nem volt példa. A Hollywoodban akkreditált újságírók szervezetének díját ugyanis még sosem kapta meg magyar film, legutóbb huszonhét éve állt ehhez közel Szabó István Hanussenje. A Saul fia, miután májusban a zsűri nagydíját kapta meg Cannes-ban, most hétfőn virradóra a legjobb idegen nyelvű filmek Golden Globe-díját nyerte!

https://youtu.be/KE2BjpLkydQ

Nemes Jeles filmje a Mustang című francia, az El Club című chilei, a Legújabb testamentum című belga–francia–luxemburgi és a Miekkailija című finn–német–észt filmmel volt versenyben.

A rendező a köszönetek után úgy fogalmazott filmjéről: „A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni. A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe.”

Nemes Jeles László úgy értékelte, fontos a Saul fia észak-amerikai sikere és a Golden Globe-díj, mert felhívja a filmre a világ figyelmét. A rendező megjegyezte, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.

„Úgy gondoljuk, hogy a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába került” – mondta a Golden Globe-díjról Sipos Gábor, az alkotás egyik producere.

https://youtu.be/bB0PmCzBet0

A Golden Globe-ot Oscar-indikátornak is tartják: számos film és alkotó kapja meg februárban az Amerikai Filmakadémia elismerését, amely a januári Golden Globe-on díjazott lett.

A 73. Golden Globe díjazottjai:

Dráma: A visszatérő
Komédia/musical: Mentőexpedíció
Idegen nyelvű film: Saul fia
Animációs film: Agymanók
Rendező: Alejandro G. Iñárritu (A visszatérő)
Férfi főszereplő (dráma): Leonardo DiCaprio (A visszatérő)
Férfi főszereplő (musical/komédia): Matt Damon (Mentőexpedíció)
Női főszereplő (dráma): Brie Larson (Szoba)
Női főszereplő (musical/komédia): Jennifer Lawrence (Joy)
Férfi mellékszereplő: Sylvester Stallone (Creed)
Női mellékszereplő: Kate Winslet (Steve Jobs)
Forgatókönyv: Aaron Sorkin (Steve Jobs)
Filmzene: Ennio Morricone (Aljas nyolcas)
Betétdal: Writing’s On The Wall (007 Spectre – A Fantom visszatér)

Drámai sorozat: Mr. Robot
Komikus sorozat: Mozart in the Jungle
Minisorozat vagy tévéfilm: Wolf Hall
Férfi főszereplő (dráma): Jon Hamm – Mad Men – Reklámőrültek
Férfi főszereplő (komédia): Gael García Bernal – Mozart in the Jungle
Férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Oscar Isaac – Mutassatok egy hőst!
Női főszereplő (dráma): Taraji P. Henson – Empire
Női főszereplő (komédia): Rachel Bloom – Crazy Ex-Girlfriend
Női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Lady Gaga – American Horror Story: Hotel
Férfi mellékszereplő: Christian Slater – Mr. Robot
Női mellékszereplő: Maura Tierney – The Affair