A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjára

A cipők a Duna-parton-emlékműMa van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. Hallgassák meg újra Dávid Teréz: A cipő című prózáját. Előadja Simon Dóra.

 

A felvétel 2015. november 27-én készült a Kulcsár Tibor nevét viselő rendezvényen.

Fotó: Cipők a Duna-parton • A nyilas terror Dunába lőtt áldozatainak emlékére

A hatvan pár, öntöttvasból mintázott korhű cipő az 1944-45 során a Nyilaskeresztes Párt pribékjei által ártatlanul a Dunába lőtt magyar zsidóknak állít maradandó emléket. Az általában tömegesen végrehajtott kivégzések során az áldozatokat arra kényszerítették, hogy sorba rendezve álljanak a Duna partján, majd (jobb esetben tarkólövéssel) a Dunába lőtték őket. Az emlékmű helye szimbolikus, hiszen a budapesti Duna-part szinte minden pontjáról megtörtént, hogy zsidókat lőttek a Dunába, különösen a Margit-sziget északi része felőli oldalon.
Az emlékmű civil kezdeményezés eredménye. A kompozíció ötletét Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész és filmrendező barátja, Can Togay találta ki.
Az emlékhely három pontján öntöttvas táblákon magyarul, angolul és héberül olvasható a felirat:
„A nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére állíttatott 2005. április 16-án.”
1944. április 16-án kezdődött a zsidók gettókba történő elkülönítése, majd később deportálása az ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba. A Magyar Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják meg a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. Ezen a napon minden évben fáklyás felvonulással emlékeznek az áldozatokra, zsidó és roma emberekre, másságukért üldözöttekre, ellenállókra és azokra is, akik mentették az üldözötteket. (Forrás: Vajda Zsófia)

Azok között voltunk, akiket kihajtottak a Duna-partra és a folyóba lőttek, nem tudom, hogy nekem miképpen sikerült kiúsznom és megmenekülnöm – mondta, mielőtt elbúcsúztunk.
Nem hallottunk mi rozsnyóiak többet Stempel Henrikről. Olykor, ha valahol szóba került a neve, többen mondták, hogy talán már az országot is elhagyta.

http://rozsnyovidek.sk/2016/01/25/ambrus-ferenc-dunapart/

2016. január 27-én, szerdán, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja tiszteletére Matúš Bischof és Ambrus Ferenc  megemlékezést szervez a rozsnyói temetőben. Az eseményre 16.00 órától, a Holokauszt-emlékműnél kerül sor.

További hasonló témájú videók