„A szavak nem tudják kifejezni a jóga teljes értékét. Meg kell tapasztalni.”

BKS Iyengar Yoga Convention, LondonBellur Krishnamachar Sundararaja (B.K.S.) Iyengar 1918-ban született Indiában. Gyermekkorában maláriában, tífuszban és tuberkolózisban szenvedett. 16 évesen találkozott a jógával testvére házassága révén, akinek férje, Sri T. Krishnamacharya kezdte oktatni.

 

B. K. S. Iyengar

  • 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. B.K.S. Iyengart, vagy ahogy tanítványai hívják, „Guruji”-t (jelentése: tanító, mester) fáradhatatlan gyakorlása vezette a különböző ászánákban (pózokban) való felfedezésekhez és azok tökéletesítéséhez. 95 évesen is naponta több órán át gyakorolt, ászánáit kimagasló precizitás, szépség és könnyedség jellemezte. Hitvallása szerint a rendszeres gyakorlás integrálja a testet, az elmét és az érzelmeket.
  • Guruji tanítása először 1966-ban látott napvilágot a Light On Yoga (Jóga Új Megvilágításban) című első könyvében, ami azóta 18 nyelven jelent meg. Tanítása Patandzsali Jóga Szútráira épül, központban a precizitás és a meghatározott vonalak alapján felépített ászánák állnak. 1975-ben nyílt meg jógaközpontja az indiai Punában, amit néhai feleségéről, Smt. Ramamani Iyengarról nevezett el. Legidősebb lánya, Geeta és egyetlen fia, Prashant is itt oktat.
  • B.K.S. Iyengar módszere a világhírű hegedűművésszel, Yehudi Menuhinnel való megismerkedését követően vált ismertté nyugaton. Ma már a világ számos országában, szigorú követelmények mentén képzik az Iyengar metódust követő jógaoktatókat. A komplex oktatási rendszernek köszönhetően minden egyes Iyengar jógaoktató személyében garancia arra, hogy Guruji tanítása a legtisztább formában kerül átadásra.
  • A metódus teljes rendszerként közelíti meg a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális fejlődést; egészséget, vitalitást, mentális tisztaságot, bölcsességet és érzelmi higgadtságot eredményezve. Az Iyengar jóga a fizikai realitást használja, hogy megismerjük az elmét és igazi valónk legmélyebb rétegeit. Az ászánák végtelen tökéletesítése teszi lehetővé az intelligencia fejlődését és a koncentrációra való képességünket, illetve annak fenntartását.
  • Guruji 2014. augusztus 20-án, 95 évesen hagyta el fizikai testét. Rendkívül produktív élete során 14 könyvet írt a jóga különböző aspektusairól, melyek több nyelven és számos kiadásban megjelentek, és ma is meghatározó művek a témában. Örökségének megőrzésén több ezer Iyengar jóga oktató munkálkodik az egész világon.
  • Guruji tanításait lánya, Geeta, és fia, Prashant viszik tovább, akik mindketten apjukhoz hasonlóan nemzetközileg elismert szaktekintélyek, és egész életüket az Iyengar jóga fejlesztésének és tanításának szentelik. Képzéseiket a világ minden tájáról folyamatosan látogatják jógaoktatók és tanítványok.

Az Iyengar-jóga

  • Az Iyengar (ejtsd „ájengár”) yoga a hatha jóga egyik módszere, az élete végéig gyakorló és aktívan tanító B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül.
  • Egyik legfőbb műve, a Jóga új megvilágításban, ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patandzsali ősi jóga szútráira, bölcseleteire épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és több mint 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén.
  • A módszer rendkívül precíz és intelligens. Biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít egyéni javítással, különböző segédeszközök használatával az egyéni adottságokhoz alkalmazkodva. A változatos szekvenciák egyaránt fejlesztik az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és a koncentrációt.

https://youtu.be/KqOcJK_zHnE

https://youtu.be/TSF651SRBLs