60 éves az Ifjú Szivek, 15 éves a táncszínház

Felföldi levelekAz Ifjú Szivek ma ünnepli megalakulásának 60., a táncszínház fennállásának 15. évfordulóját. A Városi P. O. Hviezdoslav Színházban délután 16:00 órakor és este 19:00 órakor is színpadra lép 7 generáció. 

Az ünnepi nap folyamán több mint 160 fellépő mutatja be az elmúlt hatvan év munkásságának egy töredékét.

Az esti előadás első része az Ifjú Szivek Táncszínház Kakukktojás című műsora lesz. Fennállásának 15 éve alatt a társulatnak 3 kontinensen, 12 országban több, mint 320 000 néző tapsolt. Az intézményt 9 igazgató vezette ez időszak alatt és összesen 70 alkalmazott művész dolgozott Hégli Dusan vezetésével naponta azon, hogy a társulat a szakma legjobbjai közé tartozzon. A Kakukktojást 2014 szeptemberében mutatták be először, azóta több mint negyvenszer került színpadra. A hatalmas sikerű koreográfia rendszeresen megtekinthető az Ifjú Szivek táncszínházban.

 „Eddig majdnem hétszáz darab jegyet adtunk el a két előadásra, de még nincs késő. Ha el szeretnének jönni, még rendelhetnek belépőt online vagy nálunk a színházban. Erre a napra már hónapok óta készülünk. 5000 szórólapot, 800 műsorfüzetet és több fajta plakátot is nyomtattunk. Az Ifjú Szivek egykori tagjai gyakran próbáltak éjszakába nyúlva. Egy igazán izgalmas esemény előtt állunk!” – mondta Rigó Konrád, a táncszínház kommunikációs vezetője.

Görözdi Judit, az Ifjú Szivek egykori táncosa hozzátette: „ Az első próba után rájöttünk, hogy több gyakorlásra van szükségünk. Az őszi hónapokban minden héten találkoztunk. Egykori művészeti vezetőnk, Varga Ervin koreográfiáiból válogattunk. Az emléke előtt szeretnénk tisztelegni azzal, hogy szombaton ezekből adunk elő párat.”

A táncszínház méltón ünnepli 15. évfordulóját. A jubileumi gála mellett szeptembertől egy igazi évadot indított, ezzel megalapozva a pozsonyi magyar színházkultúra jövőjét. Három előadást tart repertoáron, amelyeket növekvő sikerrel mutat be csütörtökönként a Mostová utcai kőszínházban. (Forrás: Ifjú Szivek Táncszínház)

IFJÚ SZIVEK TÁNCSZÍNHÁZ

Az együttest 1955-ben alapították, 2000-től működik hivatásos társulatként. Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc-és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be és erősíti idehaza és külföldön egyaránt. Koreográfusa Hégli Dusan, aki tizenöt éve irányítja a együttes művészeti tevékenységét. Az intézmény fenntartója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala.