Stifterné Cséfalvay Mária gyémánt diplomás pedagógus

Stifter Mária Fotó © Haraszti MáraBeszélgetés Stifterné Cséfalvay Mária gyémánt diplomás pedagógussal, aki egész életét a tanulásnak és tanításnak szentelte.

65 éve, 1950. szeptember 1-jén nyílnak meg ismét Csehszlovákiában a magyar tannyelvű óvodák és iskolák. Az óvodák száma az 1950/51-es tanévben 142, amelyekben 4985 gyermekkel 151 osztály működik. Az elemi iskolák száma 522, a középiskoláké (a 11-15 éves gyermekek számára) 91, melyekbe együttesen 45 497 tanuló iratkozik be. Az elemi és ún. középiskolákon kívül Komáromban magyar tannyelvű gimnázium, Pozsonyban magyar pedagógiai gimnázium nyílik, a pozsonyi és kassai ipari szakiskola mellett pedig magyar tagozatot indítanak.

1944. szeptember 5. – a Szlovák Nemzeti Tanács első rendelete a magyar iskolák bezárásáról, melynek értelmében minden magyar iskolát megszüntetnek, bezáratják a szovjet hadsereg által korábban megnyitottakat is. Feloszlatják a magyar egyesületeket, megtiltják a magyar nyelv használatát az élet minden területén.

„Vállalása mértékének megértéséhez 1942-ig kell visszalapozzunk a sors könyvében, amikor az akkor 14 éves pozsonyligetfalui kislány megálmodta, hogy pedagógus lesz. Háborús éveket írtak, s a kislány tudta, hogy a ligetfalui német polgári iskola után különbözeti vizsgákat kell tennie, ha magyar iskolában szeretné folytatni tanulmányait, de ez sem tántorította el…” (Csanaky Eleonóra)

Beszélgetőpartner: Haraszti Mária
Operatőr: Haraszti Gyula

Vágó: Haraszti Mária

 

További hasonló témájú videók