Séta a Szilicei-fennsíkon

Séta a szilicei fennsíkon vihar utánA Szilicei-fennsíkot járja a videók készítője, Tibor Ičo. Nemcsak virágnyílás idején, hanem az idei nagy vihar után is megörökítette a táj változásait, a pusztítás ellenére újjáéledő természeti csodáit.

A Szilicei-fennsík a Szlovák-karszt (Slovenský kras) legnagyobb fennsíkja, területe 150 km2, számos mészkő képződménnyel,  töbrökkel (500 m átmérő). Két ismert barlang található itt, a Domica és a Gombaszögi barlangok, amelyek a látogató nagyközönség számára is nyitva állnak. A fennsíkra kijelölt turistautak vezetnek Kecső, Ardó, Borzova, Szádvárborsa, Szilice, Pelsőc, Szalóc, Jablonca, Körtvélyes, Krasznahorkaváralja és Jólész községekből.

A Gömör–Tornai-karszt (szlovákul: Gemersko-Turniansky kras) földrajzi egység Szlovákia és Magyarország területén, a Gömör–Szepesi-érchegység része. Az államhatár miatt általában két részét, az Aggteleki-karsztot és a Szlovák-karsztot külön említik, jóllehet ezek földtani, tájföldrajzi és kultúrtörténeti szempontból is egységet alkotnak.
A tájat 500-600 m magas fennsík jellegű rögök alkotják, amelyeket karsztos szurdokvölgyek és széles talpú folyóvölgyek tagolnak.
A karsztvidék barlangvilágát Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai néven az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Videók: Tibor Ičo
Forrás: YouTube


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2015/09/seta-a-szilicei-fennsikon/trackback/

Most itt van: Home // TERMÉSZETFILMEK, VIDEÓK // Séta a Szilicei-fennsíkon

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma