Átaludta az elfogyó szuperholdat?

Szuperhold 2015Fred Stien videóján átélheti a látványt. 18 év múlva jön csak a következő alkalom. A fogyatkozás maximuma nálunk 2015. szeptember 28-án 4:47-kor volt. 

Szuperhold és holdfogyatkozás egybeesése rendkívül ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni. A teljes holdfogyatkozás Európa egész területén megfigyelhető volt, emellett látható volt Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is. A félárnyék közép-európai idő szerint hajnali 2:11-kor érintette a Holdat, de jelenléte csak fél órával később vált láthatóvá. A Hold 3:07-kor kezdett belépni az árnyékba, és 4:11:10-kor tűnt el teljesen benne, a fogyatkozás maximuma 4:47-kor volt. Égi kísérőnk 5:23-kor kezdett kilépni a Föld árnyékából, amely bő egy óra alatt vonult le a Hold felszínéről, 6:27-kor hagyta el azt teljesen. A félárnyék halvány szürkés jelenléte azonban még fél órán át észlelhető volt a Hold korongján. A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 perc 55 másodpercig tartott, a totalitást megelőző, valamint az azt követő részleges holdfogyatkozással a jelenség időtartama 3 óra 20 perc volt. A következő nálunk megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.

Videó és animációk: NASA


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2015/09/aki-szinten-inkabb-aludt-es-nem-latta-az-elfogyo-szuperholdat/trackback/

Most itt van: Home // TERMÉSZETFILMEK, VIDEÓK // Átaludta az elfogyó szuperholdat?

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma