Küszöbön a MegaBot–Kuratas mérkőzés

MegaBotsA japán Suidobashi Heavy Industries 2012-ben indult útjára, céljuk egy olyan harci robot létrehozása volt, amely viszonylag nagy sebességgel közlekedhet, és közelharcban mérkőzhet meg az esetleges kihívókkal. Most egy amerikai rivális vetette fel a párharc ötletét.

Az oaklandi MegaBots a napokban indította el Kickstarter kampányát, amely rendkívül népszerűnek bizonyult, hiszen alig 72 óra alatt összeszedték a végcélként megjelölt 500 ezer dolláros összeg felét. Erre szükségük is lesz, mivel a jelenleg rendelkezésre álló egyetlen fejlesztésük, az Mk. II, nem alkalmas a közelharcra, a csaknem 5 méter magas, 5,4 tonnás, mindössze 4,8 km/h-s sebességgel haladó óriás egyetlen fegyvere ugyanis egy karba beépített ágyú, amely csaknem 200 km/h-s sebességgel száguldó paintball golyókat lő ki.

A cég a NASA és a Howe and Howe Technologies segítségével tökéletesítené a robotot, előbbi a pilótafülke biztonságát és a benne ülők védelmét fokozná, utóbbi pedig a sebességen és a manőverezhetőségen javítana. A japán Kuratas elleni párharcra sikeres munka esetén jövő júliusban kerülhet sor, addigra az új robot akár kétszer gyorsabb is lehet ellenfelénél, azt azonban garantálniuk kell, hogy az irányítók a méretes pofonok miatt esetleg felboruló óriásban is biztonságban lesznek.  

A MegaBots két társalapítója, Gui Cavalcanti és Matt Oehrlein, a befolyó pénz nagyságától függően nemcsak a meglévő robotot tökéletesítené, hanem egyben a cég főhadiszállását is áttenné a Szilícium-völgybe – nem sok kétség fér ahhoz, hogy a küzdelemnek a szórakoztató jelleg mellett egyéb komoly vonzatai is lesznek. (Forrás: MegaBots Inc; Sg.hu)