7500 néző látta az Ifjú Sziveket a Királyi Napokon

7 500 néző látta az Ifjú Sziveket a Királyi NapokonAz Ifjú Szivek Táncszínház a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon Pozsony és Székesfehérvár együttműködésének zálogaként szerepelt. A partnervárosok egyre erősödő kooperációjának köszönhetően az Ifjú Sziveket több mint 7500 színházkedvelő tapsolta meg öt nap alatt az István királyt ünneplő rendezvényen.

„Mivel városaink partnersége egyre gyümölcsözőbb, remélem, hogy az Ifjú Sziveknek köszönhetően ez csak az egyik állomása volt Székesfehérvár és Pozsony együttműködésének” – mondta Dr. Cser-Palkovics András, a királyok városának polgármestere.
A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon belül megszervezett Koronázási Ünnepi Játékokon az Iveta Plšeková, Pozsony főpolgármester-helyettese vezette szlovák delegáció is részt vett.

A táncszínház öt napot töltött a rendezvényen, ahol két alkalommal is előadták a megújult Felföldi leveleket. Helyszínenként több, mint 1500 ember díjazta hangos ovációval a táncosokat.

Az egész estés táncszínházat augusztus 20-án a székesfehérvári Zichy színpadon, egy nappal később pedig a veszprémi Várszínpadon mutattuk be. Ezen kívül tartottunk Nemzetközi Folkestet, vezettünk Királyi Gyermekjátszót és részt vettünk számos felvonuláson is. Öt nap lefolyása alatt közel 8000 néző látta az Ifjú Sziveket, ami számunkra óriási megtiszteltetés” – nyilatkozta a színház programmenedzsere, Bartusz Réka.

Az Ifjú Szivek Táncszínház nem csak külföldön aktív, itthon is komoly tervei vannak az őszre. A pozsonyi belvárosi székházukban színházi évadot indítanak szeptembertől.

IFJÚ SZIVEK TÁNCSZÍNHÁZ

Az együttest 1955-ben alapították, 2000-től működik hivatásos társulatként. Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc-és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be és erősíti idehaza és külföldön egyaránt. Koreográfusa Hégli Dusan, aki tizenöt éve irányítja a együttes művészeti tevékenységét. Az intézmény fenntartója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala. 

További hasonló témájú videók